ROJTERS OPTUŽUJE: Rusi pomažu Pjongjangu

Autor: blic.rs

Svet

21.09.2017

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analiza agencije "Rojters" pokazuje da je tokom ove godine najmanje osam severnokorejskih tankera iz Rusije isplovilo u Severnu Koreju, iako su naveli drugačije odredište. Na taj način Pjongjang zaobilazi međunarodne sankcije, koje su uvedene zbog nuklearnog programa, dok je Rusija, prema mišljenju "Rojtersa", "izigrala čitav svet".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ima pomoć Moskve?! Kim Džong Un

Osam tankera korisne nosivosti između 500 i 2.000 tona navodno je isplovilo je iz Vladivostoka i Nahotke, a svi brodovi utovareni u Vladivostoku prevozili su dizel, tvrdi "obavešteni izvor" iz jedne lučke kompanije.

Tankeri su locirani u severnokorejskim lukama Kimček, Čondžin, Hungnam i Nadžin, iako su kao odredište naveli Kinu ili Južnu Koreju. Podaci do kojih je "Rojters" došao nakon analize kretanja brodova pokazuju da nijedan nije stigao u Kinu i da se većina vratila u Rusiju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije se konkretno izjasnilo povodom ovih tvrdnji, ali ističe da se sankcije poštuju, prenosi "Velt".

U prvom kvartalu 2017. ukupan obim trgovine Rusije i Severne Koreje navodno je porastao za više od sto odsto i dostigao vrednost od 31,4 miliona dolara.

Najverovatnije se radi o švercerima koji koriste priliku da zarade dobar novac. Međutim, britanska agencija smatra da je nemoguće izvesti tako nešto bez znanja države.

Tramp: Rusija i Kina da pritisnu Kima

Donald Tramp je na marginama sastanaka u UN nekoliko puta ponovio da "Rusija i Kina moraju da obuzdaju Kim Džong Una i nateraju ga da odustane od provokativnih manevara".

 Ako zaista želite da budete deo borbe protiv tog otpadničkog režima, onda to i uradite - navodno je rekao Tramp i dodao da je svima dosta "zamazivanja očiju".

Jedan visoki zvaničnik Bele kuće izjavio je:

- Ako Kinezi ispune obećanje i zavrnu slavinu Kim Džong Unu, on će se okrenuti Rusiji. Zaustavimo ih na jednom mestu, oni se okrenu drugom izvoru. To je frustrirajuće - rekao je američki zvaničnik.

Zaokret ka Rusiji očigledno je posledica sankcija državne naftne kompanije Kine. Rusija, kao što je poznato, ima ogromne zalihe nafte i gasa, ali je podržala uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji.

Međutim, ni Rusija ni Kina ne žele da Kim Džong Un padne, jer bi to značilo postavljanje novog režima i američko uplitanje ispred njihovih vrata, smatra "Rojters".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading