Turske vlasti pretražju svaki detalj: U Beogradskoj šumi masakrirano telo nestalog novinara!

Autor: Republika

Svet

19.10.2018

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon pretresa saudijskog konzulata u Istanbulu, kao i rezidencije saudijskog konzula, turska policija proširila je potragu za telom nestalog novinara Džamala Kašogija na šumu pored Istanbula, izjavili su neimenovani turski zvaničnici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Zvaničnici smatraju da je jedna od lokacija na kojima je moguće bačeno Kašogijevo telo Beogradska šuma, pored Istanbula, prenosi AP.

Druga lokacija je ruralno područje oko grada Jalova, oko 90 kilometara od Istanbula. - Istraga je dovela do određene sumnje da su njegovi ostaci oko grada Jalova ili u Beogradskoj šumi - rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters. Anonimni izvor iz američke administracije izjavio je za Rojters da su američke obaveštajne službe sve više ubeđene da je saudijski princ Muhamed bin Salman imao udela u Kašogijevom nestanku. 

Odmaralište

Beogradska šuma (Belgrad Ormani) u najmnogoljudnijem turskom gradu Istanbulu danas je odmaralište i prirodni park, a u doba Vizantije i Osmanskog carstva je bila najveće izvorište pitke vode za stanovnike tog regiona. Reč je o nekoliko hektara uređene šumske površine koja na istoku graniči sa Bosforom, a na severu sa Crnim morem. Od centra Istanbula udaljena je samo nekoliko kilometara i najbliže je šumsko područje te metropole.

Turska policija identifikovala je juče pet osoba osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a četiri osobe su navodno povezane sa princom Muhamadom bin Salmanom, objavio je "Dejli sabah" pozivajući se na izveštaje američkih medija.

TRAMP: KAŠOGI JE VEROVATNO MRTAV

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da smatra da je saudijski novinar Džamal Kašogi mrtav i upozorio da će SAD Saudijskoj Arabiji verovatno "vrlo oštro odgovoriti", ali naglasio da se ipak čeka ishod istrage.

- Meni sigurno deluje tako. To je veoma tužno - odgovorio je Tramp novinarima na pitanje da li je Kašogi mrtav.

Kako prenosi Rojters, američki predsednik je kazao da ipak želi da sačeka i čuje kakav je konačan ishod i šta se tačno dogodilo s Kašogijem kojem se izgubio svaki trag otkako je 2. oktobra ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu da podigne neka dokumenta. Britanska agencija navodi da je Tramp ovo izjavio nekoliko sati posle sastanka s državnim sekretarom Majkom Pompeom koji ga je izvestio o sastancima koje je obavio sa najvišim zvaničnicima Saudijske Arabije i Turske povodom slučaja nestalog novinara. On je, kako se navodi, istakao da je još uvek "malo rano" doneti definitivne zaključke o tome ko je naručio Kašogijevo ubistvo, ali je izrazio poverenje u izveštaje obaveštajnih službi koji sugerišu da su u njega umešani visoki zvaničnici Saudijske Arabije.

Turska tvrdi da su Kašogija, kolumnistu "Vašington posta" koji je kritikovao saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ubili saudijski agenti u prostorijama saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra, a da je njegovo telo raskomadano. Saudijska Arabija negira te tvrdnje.

POGINUO JEDAN OD OSUMNJIČENIH

Čak 15 saudijskih državljana je osumnjičeno za nestanak i navodno ubistvo novinara Džamala Kašogija. Jedan od njih je nastradao u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći. Meshal Sad M Albostani, poručnik u Saudijskim kraljevskim vazduhoplovnim snagama, navodno je ubijen u saobraćajnoj nesreći u Rijadu.

Turski mediji su preneli ovu vest, izražavajući strahove da se ovo desilo da bi osumnjičeni bio ućutkan.U ovom trenutku nije poznato više detalja o nesreći.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading