Putin otkrio u kom slučaju bi upotrebio nuklearke: Prvi nećemo napasti, ko napadne nas ide pravo u pakao

Autor: blic.rs, Republika

Svet

18.10.2018

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da Rusija ne može biti inicijator nuklearnog rata i da bi nuklearno oružje upotrebila samo za odmazdu zbog neprijateljskog raketnog napada, a ne i za napad iz predostrožnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Govoreći na plenarnom sastanku Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", Putin je rekao da Rusija nikada neće dovesti svet do ivice krize zarad ostvarenja sopstvenih ciljeva, prenosi Tass.

Nuklearni holokaust

- Nakon nuklearnog holokausta mi ćemo ići u raj kao mučenici, a vi koji ste nas napali ići ćete u pakao - rekao je Putin.

Govoreći o mogućnosti izazivanja krize širokih razmera u svetu radi rešavanja spoljnopolitičkih zadataka, on je izjavio da "pogoršanje situacije i podsticanje histerije nije naša metoda".

Terorizam nije poražen

RepublikaFoto: Tanjug

Poručio je i da bi međunarodna zajednica trebalo da predstavlja zajednički front u borbi protiv terorizma, jer na globalnom nivou "to zlo još nije poraženo".

Istakao je, u tom kontekstu, da se situacija u Rusiji značajno poboljšala.

- Postoje izvesni elementi saradnje, ali oni nisu dovoljni. Još nismo adekvatno udružili naše napore, ali se to može učiniti na osnovu dobro poznatih normi međunarodnog prava i odgovarajućih odluka UN - zaključio je Putin.

O napadu na Krimu

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tragedija na tehničkom koledžu u krimskom gradu Kerču je, između ostalog, rezultat globalizacije putem društvenih mreža i interneta, sa mnogo štetne sadržine po mlade ljude koji tamo žive, rekao je ruski predsednik dan posle napada.

- Jučerašnja tragedija je očigledno rezultat globalizacije, između ostalog, ma kako to čudno izgledalo. Na društvenim mrežama i na internetu vidimo da se tamo formiraju zajednice. Sve je počelo s dobro poznatim tragičnim događajima u školama u SAD - rekao je Putin.

Putin je naglasio da ne smatra mogućom eskalaciju međunarodne situacije u ime poboljšanja odnosa s drugim zemljama.

- Generalno, dovođenje celog sveta do ivice neke sveopšte krize s teško predvidljivim rezultatom je neodgovorna politika. Nikada nismo vodili takvu politiku i nikada nećemo - istakao je Putin.

Osvrnuvši se na odnose sa SAD, izrazio je uverenje da je američki predsednik Donald Tramp rešen da stabilizuje odnose s Rusijom, a ujedno je istakao spremnost Moskve za razvijanje odnosa.

Sastanci sa Trampom

- Da li su naši sastanci s predsednikom Trampom bili štetni ili korisni? Verujem da, uprkos pokušajima da se ti sastanci diskredituju, oni bili pre pozitivni nego negativni - rekao je šef ruske države, poručivši da je bolje komunicirati i kontaktirati međusobno nego se - neprestano svađati.

Putin je uveren, kako je naveo, da bi antiruska retorika u SAD mogla da se ublaži posle 2020. godine.

- Možda se nekom čini da je veoma zgodno sredstvo za rešavanje unutrašnjih političkih problema - igrati na antirusku kartu. To šteti svima. Nadam se da će tome doći kraj jednog dana - rekao je Putin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading