BIVŠI FRANCUSKI PREMIJER U TRCI ZA GRADONAČELNIKA BARSELONE

Autor: Tanjug

Svet

25.09.2018

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši francuski premijer Manuel Vals potvrdio je danas da će se kandidovati na izborima za gradonačelnika Barselone iduće godine, kako bi "spasao katalonsku prestonicu od daljeg pogoršanja".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Manuel Vals

Govoreći i na katalonskom i na španskom jeziku na veoma posećenoj konferenciji za novinare u Barseloni, Vals (56) - koji je inače rođen u tom gradu - istakao je da želi da se bori protiv nebezbednosti i nejednakosti, a da bi istovremeno podsticao ekonomiju, prenosi AP.

Vals, koji je prošle godine bezuspešno pokušao da se kandiduje za predsednika u Francuskoj u ime tada svoje Socijalističke partije, iz koje se u međuvremenu povukao, snažan je protivnik otcepljenja Katalonije od Španije.

On je danas zvanično potvrdio da želi da bude gradonačelnik Barselone i da će se kandidovati za izbore koji će biti održani 26. maja 2019, navode francuski mediji.

Vals će zbog toga, kako je najavio, sledeće nedelje podneti ostavku na mesto poslanika partije Republika u pokretu u francuskom parlamentu, što je inače presedan, prenosi francuski kanal LCI.


- Volim Francusku. Ali, doći u Barselonu nije raskid, već isti put - put Evrope - rekao je Vals, dodavši da je o tome letos obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona, a početkom septembra i Nacionalnu skupštinu.

On neće zadržati nikakav mandat u Francuskoj.

- Napuštam Evri, svoj grad, okrug, sa mnogo emocija, ali i osećajem da sam obavio posao - istakao je Vals.

Govoreći o Barseloni, ocenio je da je taj grad u "pogoršanom stanju", naročito kad je reč o stambenoj gradnji, uređenju javnog prostora, turizmu i nezbednosti u kvartovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading