CIA NA ČELU SA KRVAVOM ĐINOM ZAPOČINJE OPŠTU OFANZIVU: Sredićemo Rusiju i Kinu!

Autor:

Svet

25.09.2018

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Đina Haspel poznatija kao Krvava Đina, s obzirom na to da je upravo ona osmislila brutalne metode mučenja zatvorenika, najavila je totalni obrt u radu agencije da bi se, kako tvrdi, SAD konačno obračunale s najvećim pretnjama - Rusijom i Kinom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đina Hapel

Ona je obrazložila da će glavna špijunska agencija SAD mnogo više raditi na slanju špijuna u određene države nego na borbi protiv terorizma, što je bio njen prioritet nakon terorističkog napada na Ameriku 11. septembra 2001.

- Zaokret od kontraterorizma ka tradicionalnijoj špijunaži je strateški prioritet, a potreba za dobijanjem boljih obaveštajnih podataka o sadašnjim i potencijalnim američkim rivalima jeste jedno od najtežih pitanja s kojima se špijunska agencija suočava. Zato pojačavamo fokus na protivnike iz država-nacija - rekla je Haspelova u obraćanju na svom nekadašnjem univerzitetu Luivil i otkrila da je rešena da poveća broj agenata stacioniranih u inostranstvu.

Krvava Đina je zatim posebno etiketirala Kinu kao američki problem, naglasivši da ta zemlja "radi na tome da umanji američki uticaj kako bi sprovodila sopstvene ciljeve".

Đina: Pažljivo pratimo dešavanja koja deluju kao pokušaj Kine da proširi uticaj van svog regiona. Siromašnim zemljama daje zajmove koje one možda neće moći da vrate

- Veoma pažljivo pratimo dešavanja koja nama deluju kao pokušaj Kine da proširi uticaj van sopstvenog regiona, u mestima kao što su Afrika, Latinska Amerika, ostrva u Pacifiku, Južna Azija. CIA je zabrinuta jer ona nudi siromašnim zemljama investicije i zajmove koje te zemlje možda neće moći da vrate. Želimo da te zemlje budu svesne sopstvenog suvereniteta i toga da strane investicije u njihovu strukturu i infrastrukturu njihove nacionalne bezbednosti mogu da, u jednom trenutku, dovedu do ugrožavanja tog suvereniteta - upozorila je Haspelova i naglasila da će Agencija pomno pratiti i "iranske zloćudne aktivnosti u regionu".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đina Haspel i Donald Tramp

Pre nego što je potvrđena za direktorku CIA, Haspelova je bila predmet oštrih kritika zbog svoje uloge u superviziji tajnog centra za ispitivanje zatvorenika u Tajlandu i učešća u uništavanju traka sa snimcima tih ispitivanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading