Spasilački brod sa 58 migranata traži da se iskrca u Marseju!

Autor: Tanjug

Svet

24.09.2018

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Humanitarne organizacije koje upravljaju jedinim privatnim spasilačkim brodom u blizini pogubne mediteranske rute krijumčara ljudima, zatražile su od francuskih vlasti da dozvole iskrcavanje 58 migranata u južnu luku Marsej.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Portparol francuske vlade Benžamen Grivo napisao je danas na Tviteru da će rešenje proisteći iz "saradnje sa evropskim partnerima", prenosi AP.

- Humanost je omogućiti da se taj brod ukotvi u najbližoj i najbezbednijoj luci - naveo je Grivo, ponovivši stav Francuske o tom pitanju.

"Lekari bez granica" i "SOS Mediterane" traže, takođe, od evropskih zemalja da intervenišu kako bi obezbedile budućnost ovog broda, "Akvarijusa 2", nakon što je Panama pokrenula proceduru ukidanja njegove registracije.

Panamske pomorske vlasti su odlučile da pokrenu tu proceduru nakon što se Italija žalila da kapetan tog broda nije postupio po naređenju da vrati spasene migrante u Libiju. Humanitarne organizacije su potez Paname opisale kao sraman.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Fransis Vala, predsednik organizacije "SOS Mediterane Frans", pozvao je danas evropske zemlje da "pronađu rešenje, kakvo god".

- Ne možemo i ne želimo da stanemo. Popustićemo samo pod silom i prisilom - rekao je on.

Vala je rekao da grupe koje upravljaju brodom nikada nisu učinile ništa što italijanske vlasti nisu odobrile. Prema njegovim rečima, "Akvarijus 2" je spasao 58 migranata prošle nedelje u dve odvojene operacije, uključujući 17 žena i 18 dece iz Libije, Pakistana, Obale Slonovače, Sirije, Sudana, Alžira i Palestine.

"SOS Mediteran" i "Lekari bez granica" odbijaju da vrate migrante u Libiju tvrdeći da je to u skladu sa pomorskim pravom jer Libija ne zadovoljava međunarodne standarde bezbednih luka. Malta i Italija su odbile da dozvole ovom brodu da se ukotve kod njihovih obala, nakon čega su humanitarne organizacije uputile formalni zahtev Francuskoj da brod prime u Marsej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading