NATO POKAZUJE MIŠIĆE PUTINU: Alijansa izvela simulaciju presretanja ruskih aviona

Autor: Tanjug

Svet

13.09.2018

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski, francuski i nemački borbeni avioni izveli su simulaciju presretanja ruskih aviona na nebu iznad Zapadne Evrope, u okviru NATO vežbe sa ciljem odvraćanja ruskih letelica od ulaska u saveznički vazdušni prostor i pokazivanja napora Evrope da integriše svoju protivvazdušnu odbranu.

Foto: Ilustracija

U vežbi koja je održana juče učestvovali su piloti iz 10 članica NATO sa avionima koji su nosili rakete vazduh-vazduh.

Oko 60 aviona NATO uglavnom iz evropskih članica spremno je da brani vazdušni prostor Alijanse, navodi Rojters i dodaje da se NATO suočava sa dramatičnim povećanjem ruske vazdušne aktivnosti na njegovim granicama od pripajanja Krima Moskvi 2014. godine, a 2016. godine zabeleženo je rekordnih 870 presretanja u NATO vazdušnom prostoru.

Agencija dodaje da Rusija ovog meseca održava najveće vojne vežbe od pada Sovjetskog Saveza u kojoj učestvuje oko 1.000 aviona.

- NATO je relevantan i to nije teoretski - rekao je general potpukovnik španskog vazduhoplovstva Ruben Garsija Servent novinarima u belgijskom vojnom avionu dok su italijanski avioni "evrofajter" leteli blizu kokpita kako bi simulirali presretanja.


Kasnije su se vežbi priključili i britanski "tajfuni" i francuski "miraži".

- Nismo uvek uspevali da pokažemo poreskim obveznicima da imamo sredstva i kapacitete da zaštitimo građane -you rekao je on za Rojters tokom retkog prikazivanja letačkih presretanja u javnosti.

Poslednji incident dogodio se 7. septembra kada su dva američka aviona ispratila su dva ruska bombardera iznad Arktičkog okeana.

NATO će održati svoje najveće vežbe od 2002. godine u oktobru i novembru u Norveškoj i u njoj će učestvovati više od 40.000 vojnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading