Tragedija u Đenovi je mogla da se izbegne: Inženjer upozoravao na to još 1979. godine!

Autor: Republika

Svet

20.08.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski inženjer i dizajner vijadukta u Ðenovi, u čijem padu je život izgubilo 43 osobe, Rikardo Morandi, upozorio je još 1979. godine da će biti neophodno konstantno održavanje vijadukta, kako bi se uklonila rđa uzrokovana neposrednom blizinom mora i vazdušnim zagađenjem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Most u Đenovi

Italijanska državna televizija RAI objavila je delove izveštaja na kojima stoji Morandijev potpis iz 1979. godine, 12 godina nakon otvaranja vijadukta.

U izveštaju se navodi da je već tada bilo poznato da može doći do "gubitka površinske otpornosti betona na hemikalije", zbog mora i zagađenja vazduha uzrokovanim obližnjom čeličanom, prenosi AP.

 

Morandi je tom prilikom potvrdio stabilnost dizajna mosta, ali je naglasio: "Pre ili kasnije, možda za nekoliko godina, biće neophodno da se nad mostom izvrši tretman uklanjanja svih tragova rđe sa mosta".

 

Deo vijadukta u Ðenovi srušio se 14. avgusta, kojom prilikom je 43 osobe izgubilo život. U trenutku nesreće, oko 30 vozila je bilo na vijaduktu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading