EVO KAKO TRAMPOV POZIV PUTINU UVODI VAŠINGTON U ZONU SUMRAKA

Autor: blic.rs, Republika

Svet

21.07.2018

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Dan Kots davao je izjavu medijima na bezbednosnom forumu u Koloradu, kada mu je novinarka NBC-a rekla da je Bela kuća na Tviteru objavila da je predsednik Donald Tramp pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe u posetu na jesen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Moglo bi da bude kobno po Ameriku

To je bio komičan prikaz kako je Tramp okrenuo američku spoljnu politiku i predsedničke manire ponašanja naglavačke od kontroverznog samita sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju, kada je bio pun poštovanja prema ruskom predsedniku, piše "Si-En-En".

Gotovo neverovatni događaji proteklih dana izazivaju rastuću debatu u Vašingtonu i u medijima o tome da li Rusija zaista ima neke inkriminišuće obaveštajne podatke o Trampu koji utiču na njegovo ponašanje prema Putinu. Do sada nije bilo javno dostupnih dokaza koji podržavaju tu tezu, ali Stiv Hol, bivši šef ispostave CIA u Moskvi, u četvrtak je dao upozorenje Si-En-En-u, koje će, ako se potvrdi, imati neshvatljive političke posledice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp cvika od Putina?!

- Pre sastanka u Helsinkiju nisam bio spreman da odem u najmračniji deo sobe da kažem da postoji kompromat (komromitujuće informacije) o Donaldu Trampu. Posle... kada sam video kako se ponaša prema Putinu na način koji je jednostavno neobjašnjiv, jedini zaključak do kojeg mogu da dođem je... mislim da postoje informacije i podaci koji ukazuju na to da zaista postoje kompromitujuće informacije koje Vladimir Putin ima o Donaldu Trampu. Zbog čega bi se inače tako ponašao prema njemu? - pita se Hol.

Dobar humor Kotsa prikrivao je uznemirujuće činjenice da je najviše pozicionirani šef obaveštajne službe saznao od novinarke, na televiziji uživo, da je ruski predsednik pozvan da poseti Vašington. Pre svega, to bilo je ponižavajuće za Kotsa, a dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je Tramp dao prednost Putinovom "jakom i snažnom" poricanju mešanja Rusije u američke izbore 2016. godine u odnosu na izveštaj koji mu je DNI dao pre polaska u Finsku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp ne poštuje Belu kuću

U najboljem slučaju, to što Kots nije bio obavešten na vreme, bio je prikaz nesposobnosti od strane Bele kuće. Ali s obzirom na Trampovo nepoštovanje američkih obavještajnih službi i njihovih zaključaka, moguće je da je to urađeno i namerno.

Međutim, to nije jedino poniženje. Kots je priznao da i dalje ne zna šta se dogodilo tokom skoro dvočasovnog sastanka u Finskoj, kada su se dva predsednika sastala sama, odnosno samo sa prisutnim prevodiocima. To ukazuje da su sadržaji sastanka Trampa još misterija i najvišim nivoima njegove vlade.

Putinova poseta će biti kontroverzna jer će dovesti protivnika SAD optuženog da organizuje šemu koja je trebalo da pomogne Trampu da pobedi u približno istom trenutku kada se u Americi održaju srednjoročni izbori za koje američke obaveštajne agencije već veruju da mi mogli biti na meti mešanja Rusije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Postoje znakovi koji pokazuju da Tramp misli da bi Putinova poseta mogla da mu pomogne - s obzirom da su u četvrtak objavljena istraživanja "CBS njuza" koja pokazuju da 68% republikanaca odobrava način na koji je Tramp rukovodio samitom.

Bivši direktor CIA Mičael Hajden koristio je analogiju obaveštajne zajednice kako bi ukazao na to da je Trampov poziv Putinu imao nameru da demonstrira njegovo uverenje da se sastanak u Finskoj dobro završio.

- Priča o predsedniku da je bio jak, da je bio efektan, da je to bio uspešan sastanak. Možda je on jedini u Vašingtonu koji to govori, ali to je njegova priča i on se drži toga - kaže on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading