BRITANIJA ĆE NESTATI ZBOG AFRIKANACA I MUSLIMANA: Tramp šokirao svet tokom posete Ujedinjenom Kraljevstvu

Autor:

Svet

13.07.2018

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp, koji je u sredu počeo jednonedeljnu evropsku turneju i već izazvao haos na sastanku šefova 29 članica NATO u Briselu, nastavio je da šokira svetsku javnost i tokom četvorodnevne posete Britaniji, upozorivši tu zemlju da je pred uništenjem, i to zbog migranata. Kako je naveo, ukoliko vlasti u Londonu hitno nešto ne učine, njihova viševekovna tradicija prestaće da postoji jer je dozvoljeno da im državu "preplave Afrikanci i muslimani".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej i Donald Tramp

- To što se dešava Evropi je sramota! Dolazak migranata je promenio strukturu kontinenta i, ako ne delujete brzo, više nikada neće biti kao što je bilo. I to ne mislim u pozitivnom smislu. Dozvoljavanje milionima ljudi sa strane da uđu na tlo Evrope je zaista tužno... Izgubićete kulturu! Pa samo se osvrnite oko sebe... Videćete oblasti koje nisu postojale pre samo 10 ili 15 godina i u njima sve te ljude. A to vam je donelo kriminal, terorizam i ubistva - izjavio je Tramp u intervjuu britanskom listu San, u kom je opet etiketirao nemačku kancelarku Angelu Merkel za glavnog krivca takvog stanja na Starom kontinentu.

Tramp prvo napadao Mejovu i govorio da bi bolji premijer Britanije bio Džonson, a nakon susreta sa njom istakao da nije imao nikad bolji odnos sa njom

- Žao mi je da gledam sve to jer gajim ogromnu ljubav prema evropskim zemljama. Ja sam, uostalom, produkt EU - majka mi je iz Škotske, a otac poreklom iz Nemačke - naglasio je šef Bele kuće, pokušavajući da ubedi Evropljane kako lično nema ništa protiv njih.

U intervjuu je, međutim, ozbiljno napao i britansku premijerku Terezu Mej, optuživši je da je izazvala probleme svojom "blagom" verzijom Bregzita i činjenicom da njen plan za izlazak Britanije iz EU podrazumeva da će ta zemlja i dalje biti veoma bliska sa Unijom.

Zbog toga je postavio ultimatum Londonu da će, ako on nastavi da sarađuje sa Briselom, morati da se oprosti od sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD. Da stvar po Mejovu bude ozbiljnija, Tramp je u intervjuu koji je objavljen u četvrtak, u trenutku dok je ona uz sve počasti dočekivala šefa SAD na gala večeri, istakao i kako bi mnogo bolji premijer Britanije bio donedavni ministar spoljnih poslova te zemlje Boris Džonson.

- Bilo kakav pokušaj Mejove da zadrži bliske odnose sa EU učinio bi malo verovatnim njen unosan trgovinski sporazum sa SAD. Nama onda ne bi bila potrebna Britanija, sarađivali bismo s Unijom - bio je jasan Tramp, koji je potom negirao navode Vašington posta da je premijerku Britanije nazvao "nastavnicom koja voli da naređuje".

Međutim, nedugo posle sastanka sa Mejovom u petak američki lider je na sva usta ishvalio svoju sagovornicu i naveo kako ima odlične odnose sa njom, odbivši, pritom, da prokomentariše svoje ranije izjave za San.

Britanski mediji: Mejova je pala pred Trampa, bićemo vazali Americi

To analitičari objašnjavaju mogućnošću da je šefica vlade u Londonu možda obećala Trampu da će ostati isključivi verni partner Americi i tako se potpuno odvojiti od EU.

- Mejova i ja nikada nismo imali bolji odnos - naglasio je lider Amerike posle razgovora s britanskom premijerkom iza zatvorenih vrata, što su pojedini opozicioni mediji Ujedinjenog Kraljevstva videli kao da je njihova premijerka kapitulirala pred zahtevima šefa SAD.

- Postajemo vazali Amerike - naveli su oni.

Tramp je 13. predsednik SAD koji dolazi kod kraljice Elizabete II
- Dvajt Ajzenhauer, 17. oktobar 1957.
- Džon F. Kenedi, 5. jun 1961.
- Džerald Ford, 7. jul 1976.
- Ronald Regan, 8. jun 1982.
- Bil Klinton, 4. jun 1994.
- Džordž Buš, 15. jun 2008.
- Barak Obama, 25. maj 2011.
Ova pravila moraju da se poštuju prilikom susreta sa njom
- muškarci prilaze s blagim naklonom glave, žene se spuštaju i u kolenima
- kraljici se obraća sa "Vaše visočanstvo" ili "gospođo"
- kraljica uvek prva započinje razgovor (što će, kako se veruje, Trampu pasti teško)
- nema nikakvog fizičkog kontakta
- čaj bi trebalo da sipa osoba kojoj konobar najbliže spusti čajnik
- kraljičin muž princ Filip nije dočekao Trampa ovog puta

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading