TRAMPOV GOVOR TELA OTKRIVA: Američki predsednik jak jedino kad ogovara iza leđa

Autor: Tanjug

Svet

11.07.2018

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govor tela američkog predsednika Donalda Trampa tokom samita NATO u Briselu otkriva da on baš i nije u najtoplijim odnosima sa ključnim saveznicima SAD, iako ovoga puta - barem za sada - nije nikoga gurnuo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je dan počeo napetim sastankom za doručkom sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, tokom kojeg mu je držao pridike o nedovoljnim ulaganjima država članica i žalio mu se na nemački sporazum o gasovodu s Rusijom, prenosi AP.

Prekrštene ruke

Ruku prekštenih preko grudi, Tramp je gestikulirao obraćajući se Stoltenbergu i više puta ga prekinuo tokom njegovog izlaganja.


Njihovi naredni susreti u sedištu NATO bili su formalni i manje napeti, pa su se dvaput rukovali i ćaskali pred novinarima, ali su ti momenti bili površniji nego Stoltenbergovi prilično srdačniji susreti s drugim liderima, primećuje američka agencija.

Iako je svrha samita svetskih lidera obično predstavljanje jedinstvenog fronta pred ostatkom sveta, Tramp je na svom drugom samitu, kao i na prvom, odmah "zagrmeo" s javnim pritužbama na nedovoljne izdatke članica za odbranu i na nemačko-ruski sporazum o gasovodu.

Pokazivanje jedinstva je, očito, na drugom mestu predsedniku kome je "Amerika na prvom mestu", a to je i pokazao, navodi AP.

U trenucima koje su kamere zabeležile, Tramp se često "separatisao" od većine svojih kolega, posebno od onih sa kojima je imao javne razmirice, kao što su britanska premijerka Tereza Mej, nemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Džastin Trido.

Kada su lideri izašli iz blistave zgrade NATO u Briselu radi tradicionalne zajedničke fotografije u dvorištu, Tramp je odugovlačio iza njih i uglavnom razgovarao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.


Vrativši se unutra, takođe odugovlačeći, Tramp je uglavnom stajao sa članovima svoje delegacije, pre nego što je, na kraju, na brzinu izveo turu tapšanja po leđima među kolegama iz sveta, uključujući Terezu Mej.

Tramp je ranije danas oštro kritikovao Nemačku jer je, kako je naveo, "pod totalnom kontrolom" i "zarobljenik" Rusije, a to je rekao zamerivši Nemačkoj zbog sporazuma o dovođenju ruskog gasa direktno u tu zemlju.

Merkel mu je odgovorila, naglasivši da Nemačka sama donosi svoje odluke.

Izbegavajne sukoba

Kada su se, nekoliko sati kasine, njih dvoje sastali, Tramp je novinarima, međutim, rekao da je sa kancelarkom "u veoma dobrim odnosima".

Taj komentar pokazuje kako Tramp često nastoji da izbegne sukob s ljudima kada se sa njima nađe oči u oči, dok, nasuprot tome, koristi neretko mnogo oštriju retoriku kada im govori iza leđa, konstatuje američka agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading