EVROPA ĆE OSTATI RANJIVA: NATO strepi od susreta Trampa i Putina

Autor: Tanjug

Svet

08.07.2018

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp putuje za Evropu sledeće nedelje na samit NATO, koji se dešava nekoliko dana uoči sastanka američkog predsednika i njegov ruskog kolege Vladimira Putina u glavnom gradu Finske, Helsinkiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Oni se pitaju: Donald Tramp i Vladimir Putin

Visoki zvaničnici NATO su zabrinuti da Tramp mogao da počne razgovore sa Putinom o "prekrajanju bezbednosti" u Evropi ukoliko članovi saveza ne postupe u skladu sa njegovim zahtevom da povećaju troškove odbrane.

Jedan od izvora britanskog Telegrafa rekao je da zvaničnici su zabrinuti da će američki predsednik iskoristi predstojeći samit u Briselu da se povuče američku vojnu podršku.

Drugi izvor ukazao je na strahove zbog mogućih sporazuma između dva lidera koji bi mogli navodno povećati ranjivost Evrope:

- Mogli bi biti u situaciji da Tramp i Putin postignu sumnjiv dogovor koji će pokazati kao koristan za obe zemlje, ali će na kraju Evropa biti ranjiva".

Pretpostavka je da bi Tramp mogao da napravi trampu - smanjenje američkog prisustva u Evropi, za pritisak Rusijne na Iran radi povlačenja iranskih trupa iz Sirije.

Izvor tvrdi da izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokušava da ubedi britansku koleginicu Terezu ??Mej i Trampa da im je potrebna Putinova pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading