HAN STRAHUJE ZA PLATU: Ne treba smanjivati broj evropskih komesara

Autor: Tanjug

Svet

01.07.2018

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjasnio se danas protiv želje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji od danas predsedava EU, da se smanji Evropska komisija (EK).

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Johanes Han

Han je, u emisiji "Preseštunde“ austrijske državne televizije ORF, rekao da ne podržava ideju smanjenja broja evrospkih komesara sa aktuelnih 28 na 18.

- Mislim da za svih 28 ima dovoljno posla - rekao je on dodajući da brojka odgovara zahtevima i okolnostima.

Han je kazao da se već sada EU prebacuje da je premalo prisutna, a u slučaju smanjenaj broja članova EK to bi bilo još izraženije.

- Ako želimo da poboljšamo performanse onda je važno da se personalno dobro postavimo. Takođe je i važno da svaka zemlja članica postavlja jednog svog predstavnika u EK, što je posebnog značajno za male i srednje zemlje - objasnio je on.

Han je kazao da može zamisliti i da se njev resor podeli na dva dela i to na istočno susedstvo i južno susedstvo i zemlje Zaliva.


Trenutno je, kako je kazao, nadležan, na primer, za pet afričkih država, a njegove kolege za ostalih 50.

Istovremeno je ukazao da je Afrika posebno kada je reč o migraciji izazov sa kojim će se Evropa narednih godina morati suočiti.

Aktuelno, prema njegovim rečima, ne postoje "materijalne krize“, kao što je to bio slučaj 2015. sa izbegličkim talasom, i dodao da se radi o političkoj temi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading