MERKELOVA NEMOĆNA, KOALICIJA JOJ SE RASPADA: Nemačka pred kolapsom političkog sistema zbog migranata

Autor:

Svet

27.06.2018

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel suočava se sa najozbiljnijom krizom kako u svojoj zemlji tako i u koaliciji koja vlada državom. Neslaganje između kancelarkine Hrišćansko-socijalne unije (CDU) i koalicione Socijaldemokratske partije (SPD) tinja još od formiranja vlade u martu ove godine, a razlog su neusklađeni stavovi po pitanju prihvata i smeštaja migranata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Anegela Merkel

Međutim, članovi i jedne i druge partije pokušali da dođu do rešenja za jedinstven nastup Nemačke na današnjem samitu EU o pitanju migranata koji se održava u Briselu, ali su sastanak napustili pognutih glava. Naime, nemački mediji pišu da stranke vladajuće koalicije nisu uspele da reše spor u vezi sa migracionom politikom tokom razgovora koji su trajali čak četiri sata iza zatvorenih vrata. Visoki poslanik CDU Folker Kauder izjavio je nakon sastanka da su potrebni dalji razgovori kako bi se došlo do zajedničkog stava i da će se oni nastaviti u nedelju.

- Situacija je veoma ozbiljna - videli smo to tokom razgovora, nije reč o beznačajnom, već o centralnom i važnom pitanju. Moramo razgovarati jedni s drugima - istakao je poslanik partije kancelarke Merkel i dodao da se nada da će uskoro pronaći rešenje za krizu.

Nalesova: Po svim pitanjima, uključujući i oblasti migracione politike, imamo veoma napetu situaciju u koaliciji

I liderka nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Andrea Nales izjavila je da je situacija u kancelarkinoj koaliciji izuzetno napeta otvorivši mogućnost raspisivanja novih izbora.

- Po svim pitanjima, uključujući i oblasti migracione politike, imamo veoma napetu situaciju u koaliciji. Nezadovoljavajuće je što smo ove nedelje u ćorsokaku i neizvesno je šta će se dogoditi - rekla je Nalesova, koja nije usamljena u svom skepticizmu kada je opstanak koalicije u pitanju. Naime, njeno mišljenje dele i članovi Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja je inače sestrinska partija Angeline CDU. Jedan od njenih visokih funkcionera Aleksander Dobrint založio se za odbijanje migranata na granici.

- Od sledeće nedelje želimo da migranti budu odbijani na granici ukoliko su već registrovani u nekoj drugoj evropskoj zemlji i stoga bi trebalo da tamo prođu kroz proceduru za azil - rekao je Dobrint.

Inače, CSU je Merkelovoj dala rok do kraja ovonedeljnog samita EU da usaglasi politiku s partnerima u Evropi kako bi se smanjio teret na plećima Nemačke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading