SPORAZUM GRČE I MAKEDONIJE: Evo šta može da krene po zlu

Autor: Tanjug

Svet

22.06.2018

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelna vlast u Makedoniji čini sve da ubrza proceduru potvrđivanja sporazuma Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, dok istovremeno deo javnosti upozorava da se taj dokument, koji je već ratifikovan u parlamentu, suočava sa višestrukim preprekama.

RepublikaFoto: Tanjug
Zaev i Cipras

Nakon što je većinom glasova ratifikovan u parlamentu, sporazum, koji predviđa da će Republika Makedonija biti preimenovana u "Republika Severna Makedonija", prosleđen je predsedniku Đorđu Ivanovu na potpisivanje.

Ivanov je, međutim, i pre nego je sporazum potpisan, izjavio da ga neće parafirati jer smatra da je on štetan po makedonske nacionalne interese i protivan makedonskom Ustavu.

Sporazum je ratifikovan u parlamentu, u utorak 19. juna i odmah dostavljen Ivanovu. Ivanov ima rok od sedam dana da ga parafira. Do danas, međutim, nema informacija o tome.

S druge strane, piše portal Alsat M, Atina još uvek nije obavestila predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji podržavaju početak pregovora o članstvu u EU i NATO. 

Opoziciona stranka VMRO-DPMNE traži odgovornost od premijera Zorana Zaeva, zato što je potpisivanjem sporazuma prihvatio promenu identiteta makedonskog naroda.

Reakcija VMRO DPMNE prati stavove grčkog ministra inostranih poslova Nikosa Kocijasa kojij je na jednoj konferenciji za novinare ranije rekao da u susednoj državi žive "severni Makedonci".

- Ne možemo živeti sa revanšizmom i iredentizmom. Neophodno je prihvatiti stvarnost i pronaći pravila zajedničkog života. Ovo je pokazano i prikazano Prespanskim sporazumom, koji želim da se primjenjuje i da bude sjajan primer svih problema u našem regionu. Sporazum je pokazao da ne postoji kontradikcija između severnomakedonaca i Grka, ali postoji kontradikcija, kao u bilo kakvom sukobu između snaga koje žele rešenje i onih koji to ne žele - rekao je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas.

Ni najveća grčka opoziciona stranka, "Nova demokratija", ne prestaje da kritikuje spor oko imena. 

Lider te stranke Kirjakos Micotakis je izjavio da će sporzum značajno naštetiti odnosima između dva naroda, a posebno u ekonomskom smislu.

Uprkos tome, međutim, vladajuća Siriza, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, uverava da će sporazum biti ratifikovan u grčkom parlamentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading