SAMO OPUŠTENO! Evo zašto Japan više ne strahuje od Severne koreje!

Autor: Tanjug

Svet

21.06.2018

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japan je odlučio da obustavi vojne vežbe čiji je cilj bio priprema za eventualni raketni napad Severne Koreje, a tu odluku je doneo nakon što je nedavni istorijski samit predsednika SAD i severnokorejskog lidera ublažio tenzije, javila je danas agencija Kjodo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Japan obustavio vojne vežbe

Japanska agencija je ranije prenela da su za ovu godinu postojali planovi za vežbe evakuacije u devet prefektura.

Neimenovani zvaničnik japanske vlade rekao je Rojtersu da će u petak izdati saopštenje u vezi sa vojnim vežbama.

Neimenovani zvaničnik u Jaiti, na severu Japana, rekao je britanskoj agenciji da je prefektura Tošigi, gde se taj grad nalazi, obavestila gradske vlasti da je centralna vlada odlučila da obustavi planirane vežbe "uzevši u obzir međunarodnu situaciju".

Kjodo navodi da je još nekoliko preferektura takođe obavešteno o odluci da se vežbe obustave.

Američki predsednik Donald Tramp sastao se sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom u Singapuru prošle nedelje i Kim je tada obećao da će "raditi na poptunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", dok je Tramp rekao da će okončati vojne vežbe SAD i Južne Koreje, koje je nazvao "provokativnim".

Japan je taj samit pozdravio kao prvi korak ka denuklearizaciji Severne Koreje, ali je, takođe, saopštio da su vežbe SAD i Južne Koreje ključne za odvraćanje severnokorejskih pretnji.

Pjongjang je, inače, prošle godine lansirao dve rakete koje su preletele iznad Japana, a izveo je i šestu nuklearnu probu.

Tokio je svoju prvu vežbu evakuacije sproveo u januaru, a manji japanski gradovi i sela održali su slične vežbe nakon što je Severna Koreja nastavila sa razvijanjem svojih raketnih i nuklearnih programa naoružanja.

Inače, japanski premijer Šinzo Abe želi da se sastane sa Kimom kako bi razgovarali o japanskim državljanima koje su severnokorejski agenti kidnapovali pre više decenija,.

Naime 2002. godine Severna Koreja je priznala da su njeni agenti kidnapovali 13 Japanaca tokom 1970-ih i 1980-ih godina.

Japan, s druge strane, navodi da je 17 državljana te zemlje oteto, od kojih je pet vraćeno kući.

Abe je to pitanje postavio kao stub svoje političke karijere i obećao da se neće smriti dok svi oteti japanski državljani ne budu vraćeni u svoju zemlju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading