I DALJE BEZ NETA: Džulijan Asanž bez pristupa globalnoj mreži

Autor: Tanjug

Svet

04.06.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka spoljnih poslova Ekvadora Marija Fernanda Espinoza izjavila je danas da nije određen datum da se osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu omogući prisutup internetu u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je pronašao utočište 2012. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zadužio svet: Džulijan Asanž

Vlada Ekvadora ukinula je u martu Asanžu mogućnost da se priključi na internet, nakon što je on objavio poruke na društvenim medijima u kojima je osudio hapšenje katalonskog separatističkog političara. 

- U nekoliko prilika on se saglasio da ne interveniše u unutrašnju politiku zemalja treće strane i, nažalost, nije ispunio svoje obećanje, tako da za sada njemu nije dozvoljeno da ima pristup internetu - rekla je Espinoza za AP. 

To, naglasila je, nije pitanje cenzure. 

Ekvador je Asanžu dao azil, nakon što je osnivač Vikiliksa zatražio sklonište u ambasadi kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je bio pod istragom zbog navodnog seksualnog napada. 

Švedska je, u međuvremenu, odbacila slučaj, ali bi Asanž mogao da bude uhapšen u Velikoj Britaniji jer se nije pojavio na sudu nakon što mu je izrečena kaucija.

On, takođe, strahuje od mogućnosti da bude izručen SAD zbog objavljivanja poverljivih dokumenata američkog Stejt departmenta. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading