PAO DOGOVOR: Italija dobija novu vladu, Matarela ima poslednju reč

Autor: Tanjug

Svet

31.05.2018

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karlo Kotareli vratio je danas predsedniku Italije Serđu Matareli mandat za formiranje vlade, dok su istovremeno lideri Pokreta pet zvezdica i Lige, Luiđi Di Majo i Mateo Salvini postigli dogovor o formiraju nove vlade na čelu sa profesorom prava Ðuzepeom Konteom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pred novim zadatkom: Serđo Matarela

- Pokret pet zvezdica i Liga postigli su dogovor o političkoj vladi na čelu sa Ðuzepeom Konteom kao premijerom - naveli su Salvini i Di Majo u zajedničkoj saopštenju. 

Predsednik Serđo Matarela sada će morati da da novi mandat Konteu i da odobri sve članove kabineta, piše Politiko.

Mediji prenose da bi nova italijanska vlada mogla da bude izabrana već sutra, 89 dana posle održavanja parlamentarnih izbora.

Razgovori lidera krajnje desničarske Lige i Pokreta pet zvezdica orijentisanog protiv establišmenta, bili su fokusirani na izbor novog ministra ekonomije pošto je Matarela prethodno odbio predloženu koaliciju u kojoj bi to mesto pripalo evroskeptiku Paolu Savoni. 

Izvori upoznati sa situacijom navode da bi mogući ministar ekonomije mogao biti profesor ekonomije na rimskom Tor Vergata univerzitetu Ðovani Trija, navodi ANSA. 

Savona bi dobio resor evropskih poslova a Enco Moavero Milanezi bi bio ministar spoljnih poslova.

Rojters navodi da bi ministarstvo za industriju pripalo Di Maju dok bi Salvini postao ministar unutrašnjih poslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading