STRAVIČNO: Lava na Havajima krenula ka elektrani, SPREMA SE TEŠKO ZLO!

Autor: Republika

Svet

23.05.2018

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima opasno se približila geotermalnoj elektrani Puna, što dokazuji i snimci iz vazduha.

Borba radnika te elektrane koja snabdeva oko 25 odsto domaćinstava na havajima proveli su dan i noć u pokušajima da užarenu masu odvrate od geotermalne elektrane i time spreče do sada neviđenu katastrofu, prenele su agencije.

Vulkan je aktivan već nedeljama, zasad bez ljudskih žrtava. Prošle nedelje je eksplozivna erupcija vulkana izbacivala pepeo 9.144 metra visoko u vazduh. 

Iako se od početka erupcije najavljivalo da će ih biti još, kao i da će vulkan biti aktivan mesecima, sad se pojavila i nova opasnost — lava teče u okean i pritom ispušta hlorovodoničnu kiselinu i vulkanske čestice stakla u vazduh.

Nivo sumpornog dioksida se utrostručio. Američka geološka služba upozorila je stanovnike da budu na oprezu.

- U bilo kom trenutku aktivnost vulkana može da postane još eksplozivnija i može da dođe do povećanja proizvodnje pepela i ’balističkih projektila‘ u blizini otvora vulkana - poručili su geolozi.

Kiluaea je u erupciji od 3. maja i za sve to vreme stručnjaci su upozoravali da će vulkan ući u najopasniju fazu - fazu eksplozija u kojima će u vazduh ispaliti "užarene kamene lopte". To se i obistinilo, uz guste oblake pepela koji je prekrio nebo toksičnim materijama.

Evakuisano je više od 2.000 ljudi, a uništeno više desetina objekata, puteva, zemljišta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading