ITALIJA NA PRVOM MESTU! Salvini: Postignut dogovor o vladi

Autor: Tanjug

Svet

20.05.2018

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider italijanske antiimigraciono nastrojene Lige, Mateo Salvini, izjavio je danas da je sa Pokretom "Pet zvezdica" postigao dogovor o formiranju nove vlade, istovremeno odbacivši upozorenje francuskog ministra privrede da bi nova vlada u Rimu mogla ugroziti stabilnost evrozone.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

Salvini je rekao novinarima da se sa liderom Pokreta "Pet zvezdica" Luiđijem di Majom saglasio u vezi sa kandidatima za premijera i ministarska mesta, prenosi Blumberg.

Salvini je naveo da ni on, ni Di Majo neće biti na mestu premijera, ali nije izneo nijedno ime kad je o kandidatima reč, napomenuvši samo da lista obuhvata "neočekivane" predloge.

Prema njegovim rečima, on i Di Majo će u ponedeljak predstaviti predlog nove vlade predsedniku Italije Serđu Matereli, prenela je ANSA.

U međuvremenu, francuski ministar privrede Bruno le Mer upozorio je da bi stabilnost evrozone mogla da bude ugrožena ukoliko nova italijanska vlada ne bude poštovala svoje obaveze, kad je reč o dugu i deficitu.

- Ako se nova vlada usudi da se ogluši o svoje obaveze u pogledu duga, deficita, ali i sanacije banaka, celokupna finansijska stabilnost evrozone biće ugrožena - rekao je Le Mer francuskom radiju Erop 1, listu "Eko" i portalu CNEWS.


Francuski ministar je istakao da "svi u Italiji moraju da shvate da je budućnost te zemlje u Evropi i nigde drugde i da, da bi ta budućnost bila u Evropi, postoje pravila koja se moraju poštovati".

Salvini je putem Tvitera reagovao na izjavu francuskog ministra, rekavši da je takvo upozorenje "neprihvatljivo mešanje".

- Italijani na prvom mestu! - napisao je Salvini.

Francuski "Figaro" je naveo da ugovor o vladi Pokreta "Pet zvezdica" i krajnje desničarske Lige okreće leđa štednji i "diktatima" Brisela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading