ZAPAD NAM SPREMIO OSVETU ZBOG PUTINA

Autor:

Svet

11.05.2018

05:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnja Srbije sa Rusijom, posebno vojna, ne može da prođe nekažnjeno. Kako saznaje Srpski telegraf, istog dana kada su Aleksandar Vučić i Vladimir Putin zajedno gledali vojnu paradu u Moskvi, u Vašingtonu je pet moćnih zemalja spremilo brutalnu osvetu i nove ucene za našu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej i Donald Tramp

Samo nekoliko sati po Vučićevom povratku iz Rusije (sreda uveče) počeo je u Americi sastanak predstavnika te zemlje, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije (Zemlje Kvinte), na kom je Srbija bila glavna tema. Iako je bilo predviđeno da njihov sastanak ostane u tajnosti, prištinski mediji požurili su da se pohvale da se našoj zemlji sprema pakao. Kako kažu izvori Srpskog telegrafa, oni su takvu informaciju dobili iz samog vrha vlasti lažne države, pošto su Haradinaja, Tačija i Veseljija njihovi američki mentori obavestili o svemu. Nakon što je sastanak provaljen, nije bilo druge nego da stigne i zvanična potvrda.

 

Vučić: Srbiju niko ne sme da ucenjuje!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

PROVALJEN SKUP

Iz diplomatskih izvora u međuvremenu je procurilo da se u Vašingtonu razgovaralo o Kosovu, nacrtu sporazuma sa Prištinom koji će biti ponuđen Beogradu, ali i odnosima Beograda i Moskve u svetlu posebnih počasti koje je Putin priredio Vučiću i nagoveštaja da će vojna i svaka druga saradnja Srbije i Rusije biti osnažena.

- Zemlje Kvinte predstavljali su direktori u ministarstvima spoljnih poslova, dakle oni koji se najviše operativno bave situacijom na Balkanu i odnosima balkanskih država sa Rusijom. Amerika, Britanija i Francuska insistirale su na što tvrđem stavu i jasnoj poruci Srbiji da mora da se distancira od Moskve. Takođe, tražili su da se rešavanje kosovskog pitanja maksimalno ubrza. S druge strane, Nemačka, a posebno Italija bile su rezervisane, međutim, Vašington je uspeo da nametne svoj stav. Jasno je zbog toga da ćemo se suočiti sa stravičnim pritiscima u nedeljama koje dolaze - kaže za Srpski telegraf jedan od dobro obaveštenih dugogodišnjih srpskih diplomata.

Saznajemo: Ruski predsednik dao nalog

o Kosovu svim diplomatskim misijama

Naš sagovornik napominje da u tom svetlu treba tumačiti i jučerašnju oštru izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića pred novinarima, nakon susreta sa kiparskim šefom države Nikosom Anastasijadesom.

- Niko sa Srbijom ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatuma i pretnji i da nam bez ikakvog temelja u međunarodnom javnom pravu određuje da moramo da prihvatimo ono što je isključivi ili jedini albanski interes - poručio je Vučić.

On je istakao i da je Srbija spremna sa svima da razgovara, da se trudi da ima dobre odnose, ali da svi moraju da znaju da cenimo i poštujemo one koji su bili uz nas u najtežim trenucima.

Drecun: Komunikacija na liniji Beograd-Moskva biće neprestana

JASNA PORUKA

Kako kaže naš sagovornik diplomata, ne treba čak ni čitati između redova da bi se zaključilo da je ovim drugim delom svoje poruke srpski predsednik otklonio bilo kakvu mogućnost da će naša zemlja okrenuti leđa Rusiji.

- Posebno nam to ne pada na pamet u ovom trenutku kada je Putin, tokom susreta sa Vučićem u Moskvi, jasno i direktno istakao da će još jače stati uz Srbiju po pitanju Kosova. Rasplet se, međutim, bliži i svi postaju nervozniji - zaključuje naš sagovornik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je odmah nakon razgovora sa predsednikom Vučićem u Moskvi izdao direktna uputstva svim ruskim diplomatskim predstavništvima na koje sve načine da štite srpske interese po pitanju Kosova i kakve stavove da zastupaju kada je o toj temi reč.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa iz ruskih izvora, diplomate Ruske Federacije širom sveta (ambasade, međunarodne organizacije, Ujedinjene nacije...) dobile su depeše sa striktnim i preciznim uputstvima koja podrazumevaju i nalog da se svim sredstvima blokira svaka inicijativa prištinskih vlasti koja bi vodila ka priznanju lažne države (u zemljama koje ih još nisu priznale) ili osujećivanju namere neke zemlje da povuče priznanje. Takođe, Rusi će lobirati gde god mogu da se onemogući prijem Kosova u međunarodne organizacije. Posebna aktivnost biće usmerena na zastupanje interesa Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Foto: Tanjug

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, napominje da će Rusija sigurno uvek biti prisutna u svim aspektima rešavanja kosovskog problema.

- Moskva je i do sada pružala vidljivu podršku Srbiji u svim međunarodnim institucijama, prevashodno u UN, blokirajući odluke štetne po naše interese. Sada, dok se na drugoj strani grupišu svi oni koji bi da Srbiji otmu Kosmet i da nas nateraju da priznamo taj deo naše teritorije kao nekakvu državu, Srbija jača svoju međunarodnu poziciju tako što uvodi gotovo neprestanu, kontinuiranu komunikaciju sa Rusijom. Moskva će nesumnjivo i u narednom periodu nedvosmisleno štititi interese Srbije - kaže Drecun.

Parović: Izjava Kajla Skota o padu demokratije u Srbiji pucanj je koji označava početak dobro znanih scenarija

Foto: Tanjug

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, ističe koliko je bitna podrška Rusije.

- Posle unutrašnjeg dijaloga u kome je preko 90 procenata učesnika reklo da je protiv nezavisnosti Kosova, a pogotovo od kada je Srpska pravoslavna crkva zauzela jasan i čvrst stav oko KiM, za državni vrh je jedini logičan potez bio to da od Rusije traži podršku u onim institucijama gde mi nemamo pristup, poput Saveta bezbednosti - kaže Parović.

On ističe da celokupna situacija u svetu govori o tome da će u bliskoj budućnosti biti još puno potresa.

- Sledi novi veliki dogovor između velikih sila i zbog toga je jako bitno da mi kao država ne pristanemo da se Kosovo tretira kao zaseban slučaj. Ono što se posle posete Vučića može očekivati je pritisak druge strane i mislim da je izjava Kajla Skota o tome kako u Srbiji postoji pad demokratije upravo pucanj koji označava početak dobro znanih scenarija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
proglas

11.05.2018 11:08

Srbija treba pod hitno da izda proglas i imenuje zemlje koje rovare i rade protiv teritorijalnog integriteta i celovitosti nase drzave i te zemlje proglasiti zajedno sa NATO paktom okupatorima dela nase drzave. Zahtevati ispunjenje svih tacaka iz rezolucije 1244 povuci potpis sa politickog Briselskog sporazuma ionako nista nije doneo, i to je jedini nacin da se skinu maske i zavrsi prica ili bar za neko vreme obustavi hajka na nas. Ovo vise lici na otvoren lov na Srbe i Srbiju. Znaci mi nesmemo da zivimo da imamo svoj stav svoje misljenje vec moramo pristati da nas petorka i to dusmanka prikaci na infuziju kojom ce nam po kapljicama davati da zivimo. Tek da ne ispadne da su nas direktno ubili.