EU BI DA DIRIGUJE PUTINU: Rusija da oslobodi demonstrante

Autor: b92.net, Republika

Svet

05.05.2018

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija ocenila je da privođenje demonstranata na skupovima opozicije u Rusiji predstavlja kršenje osnovnih Sloboda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hapšenja u Moskvi

Komisija poziva vlasti da poštuju međunarodne obaveze i odmah oslobode privedene.

- Zatvaranje više od hiljadu demonstranata i nasilje nad njima, koje su sprovele danas ruske vlasti širom zemlje, ugrožava osnovne slobode izražavanja - rekla je portparolka Komisije Maja Kocijančič i dodala da zatvaranje novinara takođe predstavlja pretnju slobodi medija. 

Portparolka je dodala da iako neki protesti nisu bili dozvoljeni to ne opravdava "policijsku brutalnost i masovna hapšenja". 

- EU očekuje od ruskih vlasti da u potpunosti poštuju svoje međunarodne obaveze, uključujući obaveze u Savetu Evrope i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kako bi se poštavala prava i bez odlaganja oslobodili mirni demonstranti i novinari - navela je Maja Kocijančič u sapštenju emitovanom na sajtu EU. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading