AFRIČKA DRŽAVA MENJA IME: Nećemo biti Svazilend da nas ne mešaju sa Švajcarskom!

Autor: Republika

Svet

20.04.2018

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apsolutni vladar minijaturne afričke države Svazilend kralj Msvati III (50) šokirao je narod najavom da menja ime zemlje kako je u svetu više ne bi mešali sa Švajcarskom. Nakon tog saopštenja i otkrića da će se državica ubuduće zvati Kraljevina Esvatini, mediji širom sveta su počeli sa zbijanjem šala na račun Msvatija III, poredivši slike njegove i jedne od najbogatijih evropskih država.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Sličnost je očigledna - jedan je od ironičnih komentara na internetu ispod fotki razgolićenih stanovnika Svazilenda u plemenskoj nošnji i snežne idile na švajcarskim Alpima.

Međutim, agencija AP je ipak navela da nakon Msvatijeve objave Švajcarska (Switzerland) može da odahne jer se dešavalo da zemlje budu pobrkane u onlajn komunikaciji.

Inače, kralj je svom narodu otkrio novo ime države na stadionu u gradu Manzini, i to tokom proslave rođendana, ali i obeležavanja 50 godina nezavisnosti od Britanije. Kraljevina Esvatini u stvari na jeziku Svazilenda znači "domovina Svazija".

Msvati III ima najmanje 14 žena, a svake godine na tradicionalnom plesu za kralja bira novu suprugu

Interesantno je da je Msvati III krunisan 1986, kada je imao samo 18 godina, a na tronu je zamenio oca kralja Sobhuza II, koji je imao 67 sinova s velikim brojem žena. Po ugledu na oca, i Msvati ima najmanje 14 supruga, s tim što je 12. oterao 2011. jer ga je navodno varala. Kralj se oštro protivi svim oblicima demokratije, a poznate su i njegove restrikcije u vezi sa seksom kako bi se suzbilo širenje side. Međutim, 2005. je ukinuo zabranu seksa za mlađe od 18 godina jer je odlučio da se oženi devojkom od 17, i to tokom tradicionalnog jednogodišnjeg plesa za kralja, na kom razgolićene device igraju za njega, a on odabira novu mladu.

ČINJENICE

- Najveći broj stanovnika zaražen HIV

- zemlja je smeštena između Južne Afrike i Mozambika

- za razliku od drugih država, Svazilend nije menjao ime nakon sticanja nezavisnosti od kolonijalista 1968.

- zemlja je bila pod Britanijom duže od 60 godina

- promena imena države je, inače, razmatrana odavno, a posebno intenzivno od 2015.

- njena populacija broji 1,3 miliona, a poznato je da ona ima najveći procenat ljudi zaraženih HIV (čak 27 odsto stanovnika)

- očekuje se da će s promenom imena zemlja promeniti i ustav

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading