KIM ĆE RAZBITI TRAMPA, SVET U OPASNOSTI ZBOG TOG SUSRETA

Autor:

Svet

18.04.2018

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Robert Keli, ugledni američki analitičar i specijalista za Daleki istok, upozorio je šefa SAD Donalda Trampa da se ne vidi sa severnokorejskim vođom Ki Džong Unom jer bi taj susret mogao da se završi fijaskom i uvede svet u najnoviju opaku neizvesnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ko će koga nadigrati?! Kim Džong Un i Donald Tramp

Te reči Kelija, inače profesora na južnokorejskom univerzitetu Pusan, usledile su nakon što je potvrđeno da je novi državni sekretar Amerike Majk Pompeo pre nedelju dana tajno otišao u Severnu Koreju i sastao se s Kimom, čime je postalo izvesno da sada sledi i sastanak lidera Severne Koreje s Trampom.

Potvrđeno da se tajno s Džong Unom sastao američki državni sekretar Majk Pompeo

- Naš predsednik nije spreman za tu vrstu susreta. Očigledno je koliko je ograničeno Trampovo znanje o kompleksnoj politici Severne Koreje. Svi znamo da on i ne čita dovoljno, već samo gleda televiziju i sluša savete svog osoblja, koje je sada u haosu - istakao je Keli posebno aludirajući na novog Trampovog savetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona, kog mediji uveliko prozivaju jer na važnim sastancima u Beloj kući ne progovara ni reč.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spreman da "oduva" Trampa: Kim Džong Un

- S druge strane, Severnokorejci rade na pripremama sastanka već dugo. Lako može da se desi da Kim započne susret četrdesetominutnim govorom o ratnim zločinima Amerike tokom Korejskog rata, a verujem da će Tramp, sudeći po njegovom karakteru, teško mirno sedeti i slušati takvo izlaganje - naveo je Keli, skrenuvši još jednom pažnju na Boltona, koji je bio poznat po tome što je pozivao na vojni napad na Severnu Koreju, te da je upitno i da li će on prisustvovati sastanku koji bi trebalo da se dogodi krajem maja.

Keli: Očigledno je koliko je ograničeno Trampovo znanje o Severnoj Koreji, a svi znamo i da on ne čita dovoljno, već samo gleda televiziju

Inače, Tramp je juče na Tviteru potvrdio da je Pompeo prošle nedelje bio u Severnoj Koreji, naglasivši da je njegov sastanak s Kimom protekao glatko.

- Denuklearizacija će biti odlična stvar za svet, ali i za Severnu Koreju - napisao je još Tramp, ubeđen u uspeh da će Amerika konačno naterati Pjongjang da se odrekne nuklearnog potencijala, dok Keli upozorava da bi Džong Un mogao zauzvrat da zahteva da se SAD vojno povuku iz Južne Koreje, "što je za Vašington nedopustivo".

Ovo su gradovi gde bi mogao da se održi susret

BANGKOK

Američka ambasada u Tajlandu je jedna od najvećih, a i ta ostrvska zemlja je jedna od retkih u kojoj postoji ambasada Severne Koreje.

ŽENEVA

Grad u diplomatski neutralnoj Švajcarskoj je i dosad bio domaćin mnogih sastanaka na najvišem nivou, pa i onih najosetljivijih.

HELSINKI

Prestonica Finske se pojavila kao opcija nakon što je severnokorejski šef diplomatije Ri Jong Ho iznenada posetio taj grad u martu.

SINGAPUR

Mogao bi da bude izbor kao što je bio i za kineskog lidera Si Đinpinga da baš tamo ne tako davno održi osetljivi sastanak s predsednikom Tajvana Ma Jing Đouom.

STOKHOLM

Švedska ima ambasadu u Pjongjangu, a s druge strane deluje kao reprezent Amerike u svetu. Ri je posetio i taj grad u martu.

OSLO

Severnokorejski zvaničnici nisu krili da razmatraju prestonicu Norveške kao opciju.

PRAG

Spekuliše se i o glavnom gradu Češke jer je Kim Džong Unov ujak Kim Pjong Il ambasador Severne Koreje u Češkoj.

VARŠAVA

Severna Koreja ima ogromnu ambasadu u poljskoj prestonici ispred koje je Tramp održao govor kada je bio u toj zemlji u julu 2017.

ULAN BATOR

Grad u Moldaviji, koja se nalazi na granici Kine i Rusije, ima diplomatske veze i sa Amerikom i sa Severnom Korejom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading