CIA HTELA DA SE DOKOPA PUTINOVOG BLAGA! Tajne mape prave sukob svetskih razmera!

Autor: sputniknews.com

Svet

04.04.2018

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajne mape ruske teritorije, u čiji posed su strane obaveštajne službe pokušale da dođu, predstavljaju jednu od najvećih vojnih tajni, budući da se u njima nalazi kompletna informacija o reljefu i objektima, što bi protivniku omogućilo da utvrdi tačnu lokaciju svih ciljeva koji bi bili predmet eventualnog vazdušnog napada, smatraju analitičari.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) presekli su pokušaj da se tajne vojne mape predaju stranim strukturama i tom prilikom uhapsile četiri osobe - tri državljana Rusije i jednog Ukrajinca. 

Ruska služba nije saopštila gde su tačno radile te osobe, kao i kojim obaveštajnim službama su nameravali da predaju te dokumente.

Paralelno sa hapšenjem ovih ljudi, u mestima prebivanja trojice državljana Rusije i državljanina Ukrajine, u Jekaterinburgu, Simferopolju i Omsku, izvršen je pretres tokom kojeg su zaplenjene elektronske i papirne kopije tajnih topografskih mapa Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Postavlja se pitanje kako to da su geografske mape i dalje toliko aktuelne, iako živimo u eri dži-pi-esa i satelitskog sistema za navođenje Glonas. Direktor analitičkog Centra veterana državne bezbednosti Sergej Krivošejev tvrdi da su te mape važne, jer ni dži-pi-es, baš kao ni sistem Glonas, ne može toliko precizno da pokaže reljef teritorije.

Foto: Tanjug/AP

U kartama, kako objašnjava, stoji sva informacija i upravo su tamo ukazani svi detalji terena, što i predstavlja najveću tajnu. Pored terena, navodi, u tim kartama su ucrtane i sve zgrade, svi objekti, bilo da se radi o nuklearnim elektranama ili bunkerima, što bi protivniku dalo tačnu informaciju o tome šta je potrebno gađati.

Krivošejev tvrdi i da tajne vojne mape upravo iz tog razloga predstavljaju izuzetno važan domen operative ruskog FSB-a, te da je reč o najvažnijoj sferi zaštite državnih tajni. 

- Interes za ove dokumente je oduvek postojao, pre svega od strane NATO-a, a FSB je uvek uspevao to da preseče - dodaje.

Budući da ruske službe nisu pokrenule krivični postupak protiv ovih ljudi, ekspert za krizne situacije i veteran ruske obaveštajne službe Lav Koroljkov objašnjava da je nivo tajnosti ovih mapa bio prilično nizak, te se ipak radi o preventivnim merama.

- Ne bih rekao da se radi o nekom posebnom slučaju, strane obaveštajne službe stalno nastoje da dođu do podataka ovog tipa. Ono što je interesantno, jeste to što su Jekaterinburg i cela Sverdlovska oblast prepuni različitih vojnih objekata, a tu je i vojni kombinat u Nižnjem Tagilu i 'Uralvagonzavod', dok manjih proizvodnih pogona ima na pretek. Upravo zato je ovaj deo Rusije oduvek privlačio pažnju obaveštajaca, najpre onih sa Zapada - ukazao je on.

Ural, generalno, dodaje Koroljkov, jeste region od posebne važnosti iz perspektive državnih vojnih tajni, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je baš u okolini Jekaterinburga konzulat SAD radio na otvaranju brojnih nevladinih organizacija i različitih fondova - uglavnom su te institucije podržavale opoziciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading