STAVITE PRST NA ČELO: DOZVOLJEN ABORTUS ILI NE?

Autor:

Svet

21.03.2018

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici kažu da se stopa abortusa skoro prepolovila u poslednjih 25 godina, ali da veće stope uglavnom dolaze iz siromašnijih zemalja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Gde je abortus legalan, žene imaju priliku da žive

Dokazi sa američkog insistuta ukazuju na to da je procedura, koja je ubijala na desetine hiljada žena svake godine, postala sigurnija u mnogim delovima sveta.

Međutim, autori su rekli da su zabrinuti zbog većih stopa abortusa, posebno nebezbednog abortusa, koji se "uglavnom" dešava u zemljama u razvoju.

U 2014. godini najmanje 22.800 žena umrlo je od komplikacija nebezbednih abortusa.

Na globalnom nivou, stopa abortusa je pala između 1990-94 i 2010-2014. godine, sa 46 na 27, na 1000 žena reproduktivnog uzrasta. Ali u zemljama u razvoju stope abortusa opale su sa 39 na samo 36 u istom periodu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Latino Amerika i Karibi imaju najveću godišnju stopu abortusa od bilo kog regiona sveta.

- Abortus ima tendenciju da bude sigurniji u zemljama gde je široko legalan i u zemljama sa visokim nacionalnim prihodom - rekli su sa američkog instituta.

Istraživači su širom sveta rekli da je pad stope abortusa podstaknut poboljšanom upotrebom kontracepcije. Najveći pad se desio u istočnoj Evropi, gde se efikasna kontracepcija povećala dramatično.

U izveštaju je utvrđeno da se abortusi dešavaju tako često u dve najriskantnije kategorije zemalja - kao što je Malta, gde je potpuno zabranjeno, ili Irska, gde je dozvoljeno samo ukoliko spase život žene - u odnosu sa ostale zemlje gde je abortus dozvoljen iz bilo kog razloga.

Poboljšana upotreba kontraceptivnih sredstava značajno je smanjila broj neželjenih trudnoća širom sveta.

U Južnoj Africi, gde je abortus postao legalan 1997. godine, broj žena koje su umrle od komplikacija nakon nebezbednog abortusa u javnim ustanovama, opao je za 90% u tri godine!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading