(FOTO) ON JE STVORIO NERVNI OTROV "NOVIČOK" KOJI JE PARALIZOVAO RUSKOG ŠPIJUNA!

Autor: Republika

Svet

21.03.2018

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnik iz doba Hladnoga rata priznao je u utorak da je pomogao u stvaranju nervnog otrova za koji Britanija kaže da je korišćen za trovanje bivšeg špijuna i njegove ćerke, što je u suprotnosti sa tvrdnjama Moskve da ni Rusija niti Sovjetski savez nikada nisu imali takav program, ali je rekao da taj napad ne izgleda kao delo Moskve jer žrtve nisu ubijene istog trenutka.

Profesor Leonid Rink rekao je u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju RIA da taj napad ne izgleda kao delo Moskve jer Sergej i Julija Skripalj nisu na licu mesta umrli.

- S obzirom na to da su učesnici sa tog incidenta živi, teško je pretpostaviti da su u to upleteni Rusi - kazao je on dodavši da je takva nekompetentnost počinitelja "smešna i nedopustiva".

Po njegovim rečima, čak ni neobrazovani ruski napadač ne bi upotrebio jedinstveni preparat ruskog porekla i ruskog naziva, a upotrebiti nešto tako moćno i pri tom ne ostvariti cilj predstavlja "vrh gluposti".

Skripalj i njegova ćerka su živi, ali su u kritičnom stanju više od tri nedelje nakon što su pronađeni u nesvesti na jednoj klupi u engleskom gradu Solsberiju. Policajac koji im je pomogao takođe je u bolnici u teškom stanju.

Rink je izjavio da je u vreme Sovjetskog saveza radio u postrojenju za hemijsko oružje gde je razvijen vojni nervni otrov koji su na Zapadu nazvali Novičok. Upitan je li on jedan od kreatora tog nervnog otrova, odgovorio je: "Da. To je bila osnova moje doktorske disertacije."

Moskva je negirala bilo kakvu upletenost u slučaj Skripalj.

On je odbacio izveštaje britanskih medija da je Julija Skripalj možda donela otrov iz Moskve u koferu nazvavši to "apsolutnom glupošću" jer u tom slučaju ne bi živa došla do Londona. Istakao je da taj otrov deluje istog trenutka, piše Jutarnji list.

Rink je rekao da je tehnologija razvoja Novičoka bila poznata mnogim zemljama, te da su za nju među ostalima znale Britanija, SAD i Kina za koje kaže da su mogle proizvesti verziju Novičoka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading