ŠOKANTNE IZJAVE DONALDA TRAMPA PRED IZBORE! Misli da je NATO mrtav i da SAD neće pomoći Evropi ako bude napadnuta...

Autor:

Svet

10.01.2024

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp kao favorit za republikanskog predsedničkog kandidata 2024.

ŠOKANTNE IZJAVE DONALDA TRAMPA PRED IZBORE! Misli da je NATO mrtav i da  SAD neće pomoći Evropi ako bude napadnuta...

Foto: Tanjug/AP


Prema nedavnim anketama, Donald Tramp se ističe kao glavni favorit za republikanskog predsedničkog kandidata 2024. Spekulacije ukazuju da bi nadolazeći izbori u novembru mogli da budu tesna trka između Trampa i Džoa Bajdena.

Kontroverzne izjave o NATO-u i podršci Evropi

Tokom sastanka na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru 2020, bivši predsednik Donald Tramp je navodno dao kontroverzne izjave u vezi sa NATO-om i podrškom Evropi. Zvaničnik Evropske komisije, Tirij Breton, tvrdi da je Tramp izrazio čvrst stav, tvrdeći da Sjedinjene Države ne bi pritekle u pomoć Evropi u slučaju napada. Takođe, Tramp je navodno proglasio NATO "mrtvim" i nagovestio mogući povlačenje SAD iz alijanse. Takođe je skrenuo pažnju na iznos od 400 milijardi dolara, implicirajući da Nemačka nije ispunila svoje obaveze plaćanja za odbranu.

Izjave koje je Tramp dao tokom ovog sastanka izazvale su rasprave i zabrinutost o budućnosti transatlantskog saveza i obavezama SAD prema evropskoj bezbednosti.

Reakcije i komentari

U odgovoru na ove tvrdnje, Trampov tim za kampanju se suzdržao od davanja odmah komentara kada je Reuters zatražio izjavu. Navodne izjave dodale su spekulacijama i debatama o Trampovom pristupu spoljnoj politici i potencijalnim posledicama za buduće međunarodne odnose.

Ukupno gledano, nedavni događaji ukazuju da politički uticaj i retorika Trampa i dalje oblikuju rasprave i očekivanja u vezi sa nadolazećim predsedničkim izborima i spoljnom politikom SAD.

(24sata.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading