ZAHAROVA RASKRINKALA LAŽI IZ LONDONA: Ovo je izvor otrova "novičok"!

Autor: Republika

Svet

17.03.2018

23:36 >> 23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, izjavila je danas da najverovatniji izvor "novičoka" može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska, prenose agencije.

RepublikaFoto: facebook.com/Maria Zakharova
Marija Zaharova

Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".

London tvrdi da je nervni agens "novičok" korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukok špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Zaharova tvrdi da su te zemlje, a ne Rusija, intenzivno testirale tu supstancu od kraja 90-ih godina prošlog veka.

- Poreklo te toksične supstance je najverovatnije iz zemalja koje su vršile intenzivna istraživanja ''novičoka'' od kraja 90-ih. To su Velika Britanija, Slovačka, Češka Republika i Švedska - rekla je Zaharova za tv stanicu "Rusija 24", navodeći da su SAD, međutim, "pod znakom pitanja", prenosi Tass.

Ministri spoljnih poslova Švedske i Češke, kao i slovačko Ministarstvo spoljnih poslova su odbacili navode Zaharove.

Nedavno je ruski izaslanik u OEBS Aleksandar Lukaševič izjavio da je "novičok" možda proizveden u britanskoj vojnoj laboratoriji u Porton Daunu kod Solsberija, grada u kojem su Skripaljevi nađeni u komi.

-Sasvim slučajno, vladina laboratorija zadužena za oružje za masovno uništenje nalazi se u blizini Solsberija, u Porton Daunu. Ako London sa sigurnošću navodi da je taj nervni agens novičok, to znači da oni tamo imaju formulu i uzorke - a sasvim je moguće da oni to i proizvode- rekao je u četvrtak Lukaševič, prenosi Tass.

Prema njegovim rečima, "izumitelj ovog agensa, V. Mirzojanov, preselio se u SAD pre mnogo godina".

- Tamo je odveden zajedno sa dokumentacijom koja sadrži precizne informacije o tom hemijskom agensu- rekao je Lukaševič na sednici stalnog komiteta OEBS.

Kako je dodao, što se tiče Ruske Federacije, "nijedan razvojno-istraživački rad pod šifrom "novičok" nikada nije organizovan u toj zemlji".

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading