DRAMATIČNIH PET NEDELJA TAJNE DIPLOMATIJE: Evo kako je došlo do PRIMIRJA između Izraela i Hamasa; Pregovori se odvijali preko CIA, Katara i Egipta, jedan telefonski razgovor je bio PRESUDAN

Autor:

Svet

22.11.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon pet nedelja intenzivnih pregovora i tajne diplomatije, sinoć je postignut sporazum između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca. Izraelska vlada odobrila je dogovor koji predviđa oslobađanje 50 talaca u zamenu za puštanje palestinskih zatvorenika i četvorodnevni prekid vatre u pojasu Gaze.

DRAMATIČNIH PET NEDELJA TAJNE DIPLOMATIJE: Evo kako je došlo do PRIMIRJA između Izraela i Hamasa;  Pregovori se odvijali preko CIA, Katara i Egipta, jedan telefonski razgovor je bio PRESUDAN

Foto: Tanjug-AP, shutterstock, youtube.com/al jazeera

Sve je počelo 7. oktobra kada je Hamas izvršio krvavi napad na Izrael, nakon čega je Katar ponudio posredovanje u oslobađanju oko 240 talaca koje je pokret odveo u pojas Gaze. Formirana je mala grupa, "jezgro", koju su predstavljala dva visoka zvaničnika Bele kuće, Bret Mekgurk i Džoš Gelger, koji su radili zajedno sa šefovima država i obaveštajnih agencija Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država, oktriva grčki portal Prototema.

Prvi značajan korak postignut je 20. oktobra kada je Hamas oslobodio dve Amerikanke, dokazavši da je moguće postići oslobađanje svih talaca. Ovaj događaj dao je uverenje Vašingtonu da Katar može postići taj cilj putem malog, pažljivo odabranog tima. Odmah nakon toga, intenzivirao se proces, a šef CIA, Vilijam Berns, uspostavio je redovne razgovore sa direktorom Mosada, Dejvidom Barneom.

Proces je bio izuzetno naporan, sa "svakodnevnim kontaktima, često svaki sat" između Amerikanaca, Izraelaca, Egipćana i Katara. 

Nedeljama su se odvijali svakodnevni kontakti, često svaki sat, između Amerikanaca, Izraelaca, Egipćana i Katara. Egipat, kao neprikosnoveni posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, odigrao je ključnu ulogu, posebno s obzirom na svoj istorijski nadzor nad prelazom u pojas Gaze koji nije pod kontrolom Izraela. Šef Hamasa boravi u Kataru, ali ova zemlja održava stabilne odnose i sa Vašingtonom.

Važan trenutak desio se 24. oktobra, kada su Amerikanci obavešteni da je Hamas pristao na parametre sporazuma o oslobađanju žena i dece, što je rezultiralo odgodom izraelske kopnene operacije u Gazi. Međutim, usledila su neslaganja između SAD i Izraela o tome da li je sporazum dovoljno jasan da opravda odgađanje operacije, budući da nije bilo dokaza o živim taocima.

Naredne tri nedelje, predsednik Bajden je vodio stalne razgovore, razmatrajući različite predloge za oslobađanje talaca. Zahtevalo se od Hamasa da dostavi spisak talaca i obezbedi garancije za njihovo oslobađanje u skladu sa sporazumom. Proces je bio dug, komunikacija teška, sa porukama koje su morale putovati preko Dohi ili Kaira kako bi stigle do Gaze.

Važan preokret desio se 9. novembra kada se Bajden telefonski sastao sa emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem, zahtevajući imena i podatke za identifikaciju 50 talaca. Hamas je odbio zahtev, ali nakon nekoliko dana, detalji o 50 talaca su pruženi.

Napetost je dostigla vrhunac 14. novembra kada je Bajden telefonski razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pozivajući ga da prihvati sporazum, što je Netanjahu konačno i učinio. Mekgurk se sastao sa Netanjahuom istog dana u Izraelu, gde je izraelski lider naglasio hitnost sporazuma.

Razgovori su nakratko prekinuti zbog prekida komunikacije u Gazi, ali su obnovljeni nakon što je Bajden insistirao da je ovo poslednja šansa. Emir Katara je obećao pritisak na zaključivanje sporazuma.

Poslednji korak postignut je 18. novembra kada su Mekgurk i Berns sastali se u Dohi sa premijerom Katara, zatvarajući poslednje praznine u sporazumu. Sada se sporazum odnosi na oslobađanje žena i dece talaca u prvoj fazi, sa mogućnošću daljeg oslobađanja talaca kako bi se omogućio povratak svih talačkih porodica.

Očekuje se da će proces oslobađanja talaca uskoro započeti, predstavljajući kraj petonedeljnih tajnih pregovora koji su doveli do ovog istorijskog sporazuma.

Usledile su nedelje pregovora, a predsednik SAD, Džo Bajden, smatrao je da je sporazum o oslobađanju talaca jedini realan put za postizanje prekida neprijateljstava. Kopnena operacija Izraela modifikovana je kako bi se omogućila pauza ako se postigne sporazum.

Proces je bio dug i naporan, komunikacija teška, a poruke su morale ići preko Dohi ili Kaira kako bi stigle do Gaze. Američki predsednik je insistirao na hitnom zaključivanju sporazuma, ističući da je vreme isteklo.

Poslednji korak u pregovorima postignut je 18. novembra kada su zatvorene poslednje praznine u sporazumu. Sada se sporazum odnosi na oslobađanje žena i dece talaca u prvoj fazi, s mogućnošću daljeg oslobađanja talaca u cilju povratka svih talaca njihovim porodicama.

Sve strane su odobrile sporazum, a očekuje se da će oslobađanje talaca uskoro započeti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading