NEMA "bratski", "hrabro", "otadžbina": NEMCI MENJAJU HIMNU, jer nije rodno ravnopravna!

Autor:

Svet

05.03.2018

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi rodne jednakosti nemački zvaničnici želi da se izmeni državna himna da bude više rodno neutralna, uključujući i da se ukloni pominjanje reči "otadžbina".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šta li će Angela da kaže na to?!

Nedeljnik Bild am Zontag prenosi da je Kristin Roze-Mering, zadužena za rodnu jednakost u saveznom ministarstvu za porodicu predložila da se reč "otadžbina" zameni rečju "domovina".

Prema tom listu, ona je predložila i da se zameni još jedna reč s jasnom muškom odrednicom "bratski", sa "hrabrim", prenose agencije

Roze-Merling koja predstavlja 25 službenika zaduženih za pitanja jednakosti u vodećim nemačkim saveznim ministarstvima, predložila je da se ova izmena napravi 8. marta, na Međunarodni dan žena.

Austrija i Kanada su sklonile rodno određene izraze u svojim himnama poslednjih godina.

Nemačka je zvanično skratila svoju himnu na samo treću strofu pesme Augusta Hajnrika Hofmana fon Falerslebena 1991. godine. Nacisti su favorizovali prvu strofu u kojoj se pojavljuje "Nemačka iznad svih".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading