TROJNI SAVEZ PROTIV UKRAJINE: Zelenski bačen na milost Putinu

Autor:

Svet

02.10.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev ostaje bez značajne količine naoružanja i ogromne sume novca

TROJNI SAVEZ PROTIV UKRAJINE: Zelenski bačen na milost Putinu

Foto: Tanjug/AP, www.profimedia.rs

Više nijednog metka Ukrajini, bila je predizborna parola Roberta Fica, pobednika na parlamentarnim izborima u Slovačkoj i novog vođe antiratnog pokreta u vrhu EU. Slovačka se tako pridružila Mađarskoj, koja je od početka rata nastojala da ostane neutralna, ali i Poljskoj, koja je prošle sedmice saopštila da više neće slati Ukrajini oružje.


INFLACIJA I NEZAPOSLENOST


U Kijevu se teše da im je Slovačka iz svojih arsenala već predala sve što je imala: tenkove, artiljerijska oruđa, avione i helikoptere. Međutim, Slovačka je do sada obezbeđivala Ukrajini veliki deo najdragocenije robe u ovom ratu, a to je oko 150.000 artiljerijskih granata kalibra 120, 122, 152 i 155 milimetara godišnje. Ova količina je Ukrajini svakog meseca omogućavala da ratuje od dva do tri dana.


Kijevske novine Politika države ukazuju da iskusni Fico, koji je već bio premijer u tri mandata, tek treba da formira koaliciju i usaglasi buduću politiku s Progresivnom Slovačkom i otvoreno proruskom strankom GLAS. Međutim, Slovačka preživljava tešku krizu i glasači ove tri partije nisu spremni da bacaju pare na tuđi rat.


- U Slovačkoj rastu cene i nezaposlenost, a svaki osmi je ispod granice siromaštva. Ficova pobeda može da pokvari planove onima na zapadu koji planiraju da nastave podršku Ukrajini i sankcije Rusiji. Orban više nije sam, pozivi da se s time prestane sve glasnije će odzvanjati Evropom - rekao je slovački analitičar Mihal Kovač.


Slična situacija je u Poljskoj, koja je opustošila svoja skladišta da bi naoružala Ukrajinu, pa sada namerava da potroši oko 64 milijarde evra da kupi oružje. Poljska je primila i milion izbeglica, pa je ukupno Ukrajini pomogla sumom između 10 i 20 milijardi evra. Poljaci, pritom, ne žele da budu uvučeni u rat s Rusijom niti da se razbacuju novcem, a i optužuju Ukrajince da im otimaju radna mesta.


MUKE VAŠINGTONA


Podsetimo, ovog meseca u Poljskoj će biti održani parlamentarni izbori, pa je prvo premijer Mateuš Moravjecki rekao da neće slati još oružja Ukrajini jer ga za tu svrhu više i nema, a predsednik Andžej Duda poentirao je rečima da Kijev liči na utopljenika koji pokušava da povuče na dno sve za sobom. Oni tako pokušavaju da pariraju bivšem premijeru Donaldu Tusku, koji ima ambiciju da se vrati na taj položaj. Kao bivši predsednik Saveta Evrope, Tusk je blizak zapadnim centrima moći, ali ne može da ignoriše svoje birače, koji zahtevaju da se pomoć obustavi ili maksimalno smanji, a to očekuju i pristalice Moravjeckog, pa se zaključuje da će Vašington, u najmanju ruku, imati velike muke da vrati Poljake na ratni kolosek, baš kao i Slovake, dok je Mađarska od početka van dometa.

 

GLASAČI OBE IZBORNE KOALICIJE U POLJSKOJ NE ŽELE DA TROŠE NOVAC NA UKRAJINU

Radoslav Fogel: Berlin se vraća u Zagrljaj Moskve


Predsednik Odbora za spoljne poslove poljskog parlamenata Radoslav Fogel rekao je da se Varšava boji da će Nemačka obnoviti diplomatske i ekonomske odnose do nivoa kao pre rata da bi se opet domogla jeftinog gasa i nafte.


- Ako neko to ne primećuje, onda je reč o političkom slepilu - rekao je Fogel.

Knežević Bilčiku: Nisi prošao cenzus, ali formiraj vladu

Partija kopredsedavajućeg Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore Vladimira Bilčika nije prešla cenzus na izborima u Slovačkoj. Bilčiku je odmah čestitku uputio lider crnogorske Demokratske narodne partije Milan Knežević. 


- Sve čestitke. Time što nije prošao cenzus stekli su se uslovi da Bilčik postane mandatar jer ono što traži u Crnoj Gori sad treba da primeni u Slovačkoj. Srećno, Vladimire, Crna Gora je uz tebe - poručio je Knežević.

 

Priznanje iz Kijeva: Izgubili smo 400.000 vojnika

"Kijevstar", jedan od tri najveća mobilna operatera u Ukrajini, odao je vrhunsku vojnu tajnu koju Kijev krije kao zmija noge, objavio je američki Dejli US njuz. "Kijevstar" je pokrenuo humanitarnu akciju u kojoj Ukrajinci mogu da pošalju besplatan SMS s porukom "hvala" vojnicima na položaju, dok još ima vremena.
- Pošalji zahvalnost heroju koji je pošao u večnost. Njih 400.000 već ne mogu da ti odgovore - poručio je "Kijevstar", a reklama je udaljena nakon nekoliko sati.
Broj nestalih, zarobljenih i osakaćenih nije naveden.


Sin Prigožina vraća "Vagner" na front


Svi Telegram kanali vezani s privatnom vojnom kompanijom "Vagner" preneli su da je komandu preuzeo Pavel, sin Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u padu aviona 23. avgusta.


Kako se navodi, Pavel Prigožin pregovara o povratku "Vagnera" pod rukovodstvom saveta komandira na front i to bi trebalo da bude Avdejevka, koju je ruska armija obuhvatila s tri strane, pa se očekuje nova klanica u uličnim borbama kao u Bahmutu.


- Pavel hoće da se "Vagner" vrati na front u okviru ruske garde, ali da ostane samostalna struktura sa svojim simbolima i tradicijom - objavljeno je na kanalu jednog od komandira Antona Jelizarova Lotosa, ali i Andreja Troševa, bivšeg načelnika štaba "Vagnera", kojem je Vladimir Putin prošle sedmice u Kremlju naredio da koordinira rad privatnih vojnih kompanija i ministarstva odbrane.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading