"AMERIKA JE AGRESIVNA, A NE PUTIN"

Autor: sputniknews.com

Svet

03.03.2018

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski ekspert u oblasti geopolitike Žan-Bernar Pinatel iznenađen je zbog ocena iznetih u medijima da izjave ruskog predsednika Vladimira Putina tokom obraćanja Federalnoj skupštini imaju militaristički karakter.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Beskompromisan: Vladimir Putin

U tekstu objavljenom u dnevnom listu "Figaro" ekspert navodi da, ukoliko treba negde tražiti "militaristički, agresivni i destabilizujući ton", onda je to nova doktrina nacionalne bezbednosti SAD, koju je američki predsednik Donald Tramp predstavio sredinom decembra prošle godine. 

- Ponovo naši mediji, komentarišući obraćanje Vladimira Putina Federalnoj skupštini 1. marta, naglašavaju militaristički tonalitet njegovog govora - piše francuski ekspert i dodaje:

- Protiv sam ovakve interpretacije, koja svedoči, pre svega, o potpunom nepoznavanju osnova strateške stabilnosti sveta, koje već 70 godina pomažu da se izbegne rat nuklearnih država velikih razmera - kaže on.

Pinatel je podsetio da je američka nacionalna doktrina predvidela povećanje budžeta SAD za odbranu tokom ove godine. 

Prema njegovim rečima, Tramp je "obnovio trku u naoružanju, u vreme kada bi te kolosalne sume čovečanstvu mnogo više koristile za borbu protiv klimatskih promena".

Tramp je Rusiju i Kinu, podseća ekspert, nazvao potencijalnim neprijateljima, zbog toga što one ne dele iste vrednosti kao SAD i zato što predstavljaju pretnju za američku ekonomiju, dok je Severnu Koreju i Iran nazvao „zemljama-izrodima".

- Da li je bilo moguće nadati se da Kina i Rusija, imajući u vidu osobenost kulture vođstva u ovim zemljama, nikako neće odreagovati na ovo - pita se Pinatel. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zakuvao čorbu: Donald Tramp

Prema rečima eksperta, neophodno je razumeti koliko snažno SAD prete strateškoj stabilnosti, kao i to da je cilj Putinovih izjava da se ta stabilnost povrati.

- Šta, zapravo, znače Putinove izjave? - pita autor teksta.

- Kao prvo, znače da niko neće uspeti da oduzme Rusiji nuklearno oružje, što garantuju mini-podmornice koje se teško otkrivaju i koje su snabdevene krstarećim raketama s nuklearnim bojevim glavama.  Kao drugo, Rusija uz pomoć krstarećih raketa "Cirkon", bez obzira na protivraketni štit, može da sačuva potencijal za izvođenje drugog napada - navodi on.

Moskva, takođe, može da odgovori na napad uz primenu minijaturizovanog nuklearnog oružja američkog porekla u blizini svojih granica, navodi ekspert.

- Zbog toga je potpuno pogrešno predstavljati izjave Vladimira Putina kao pojačavanje napetosti ili smatrati da je njegov govor zasnovan na agresivnom raspoloženju, čak i ako spoljne naznake navode na takve misli. Ruski predsednik samo pokušava da obnovi stratešku stabilnost sa SAD, dok su odluke američke strane, koje naši mediji praktično nisu predstavljali u negativnom svetlu, dovele do stvaranja strateškog disbalansa u korist SAD, što im omogućava da još jednom izvrše vojnu intervenciju gde im padne na pamet, bez ikakvog mandata UN - tvrdi Pinatel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading