GRCI UDARILI NA ALBANCE: Postavili im ultimatum za ulazak u EU!

Autor: Mediji, Republika

Svet

17.02.2018

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon spora sa Makedonijom oko imena njihove države, koji još uvek traje, Grci su rešili da se obrate i Albancima. Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas na sednici grčkog parlamenta pozvao je Albaniju da "pročisti" udžbenike po pitanju "Čamita". Slučaj ove posebne grupe Albanaca je pitanje koje se kroz istoriju provlači već neko vreme, a koji danas u sve većoj meri traže povratak na područje odakle su proterani.

RepublikaFoto: pixabay.com


Kocijas je rekao da je tokom razgovora sa zajedničkom ekspertskom komisijom, grčka strana albanskim zvaničnicima jasno stavila do znanja da se pojmovi "albanske teritorije u Grčkoj" i izraz "Čamarija" za deo grčke teritorije moraju izbrisati iz udžbenika iz istorije i geografije.

Na poslednjem sastanku mešovite grčko-albanske stručne komisije, grčka strana je kategorički zahtevala da se iz udžbenika obrišu reči koje su uvredljive za jedinstvo njihove zemlje.

Takođe, grčko geografsko područje, koje se u udžbenicima naziva "Čamerija", nažalost pokazuje da je albanska država formirana na nacionalističkoj retorici, rekao je Kocijas.

Na ovu temu je reagovao i albanski ministar inostranih poslova Ditmir Bušati, koji je potvrdio da je uspostavljena zajednička radna grupa kako bi "procenila istorijske udžbenike obe zemlje".

Ranije je grčki predsednik Prokopis Pavlopulos zapretio Albaniji, da ako želi u EU, da bi trebala na neko vreme "da ćuti o ovom nepostojećem pitanju".

U Albaniji je Čamerija naziv teritorije koju naseljavaju etnički Albanci i koja je pripala Grčkoj prema Londonskoj konferenciji iz 1913. godine.

Više od 35.000 etničkih Albanaca je proterano sa te teritorije 1945. godine, a nekoliko hiljada ih je ubijeno zbog optužbi da su sarađivali sa nemački i italijanskim okupatorima za vreme Drugog svetskog rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading