AKO STE STARI KORISNIK FEJSBUKA IMATE PRAVO NA ODŠTETU: Evo ko sve ispunjava uslove da se "opari"

Autor:

Svet

19.04.2023

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine miliona korisnika ispunjavaju uslove za podnošenje zahteva za novčanu naknadu od strane Fejsbuka.

AKO STE STARI KORISNIK FEJSBUKA IMATE PRAVO NA ODŠTETU: Evo ko sve ispunjava uslove da se "opari"

Foto: pixabay.com

Ako ste koristili Facebook u Sjedinjenim Državama tokom poslednjih 16 godina, možda ste među desetinama miliona korisnika koji ispunjavaju uslove da podnesu zahtev za plaćanje od giganta društvenih medija, prema nedavno pokrenutoj veb stranici za nagodbu za grupne radnje.

Sadašnji ili bivši korisnici Fejsbuka sada mogu da podnesu zahtev za odštetu kao deo poravnanja od 725 miliona dolara postignutog u tužbi u kojoj se navodi da je kompanija društvenih medija, u vlasništvu Mete, delila podatke korisnika bez njihovog pristanka, piše Vašington Post.

Vesti iz 2018. da je kompanija za rudarenje podataka Cambridge Analitica uzela podatke od do 87 miliona korisnika Fejsbuka putem aplikacije za kviz ličnosti dovela je do tužbe.

Tužioci su tvrdili da je Facebook trećim stranama dao pristup sadržaju i informacijama korisnika bez njihovog pristanka i da nije pratio kako se koriste. Meta je negirao bilo kakvu nepravdu, ali je pristao na nagodbu u decembru kako bi izbegao troškove i rizike nastavka slučaja.

NAJVEĆE PORAVNJANJE IKADA

Savezni sudija je krajem marta dao preliminarnu saglasnost za sporazum. Završno ročište za odobrenje zakazano je za septembar. U decembru je Keler Rorbak, jedna od advokatskih kancelarija koje zastupaju tužioce, nazvala sporazum „najvećim poravnanjem ikada u vezi sa klasnom tužbom protiv privatnosti u Sjedinjenim Državama“. Meta je rekao da je nagodba „u najboljem interesu naše zajednice i akcionara“ i da je kompanija „prenovila naš pristup privatnosti“, piše Vašington Post.

Nagodba dolazi usred turbulencija unutar kompanije, koja se suočava sa oštrom konkurencijom aplikacije za deljenje video zapisa TikTok i pooštravanjem pravila privatnosti od strane Apple-a koja ograničavaju ciljanje reklama i koja bi Fejsbuk mogla koštati milijarde dolara, prema Forbsu.

Očekuje se da će Meta u sredu objaviti poslednju u više rundi otpuštanja ove godine, što bi moglo da utiče na hiljade visokokvalifikovanih tehnoloških radnika.

USLOVI

U poslednjem kvartalu 2022. bilo je 266 miliona aktivnih korisnika Fejsbuka mesečno u Sjedinjenim Državama i Kanadi, prema podacima kompanije. Broj koji ispunjava uslove za plaćanje u sporazumu o privatnosti podataka uključuje one koji su boravili u Sjedinjenim Državama i koristili platformu u bilo kom trenutku od 24. maja 2007. do 22. decembra 2022.

Zahtevi se mogu podneti na veb stranici poravnanja ili poštom. Rok za podnošenje zahteva je 25. avgust, a rok za odustajanje ili prigovor na poravnanje je 26. jul.

Teško je tačno reći koliko će novca korisnici dobiti; zavisiće od niza faktora, uključujući pravne i administrativne takse, koliko potraživanja Meta primi i koliko dugo je određeni korisnik bio na Fejsbuku tokom časa. Svaki od osam imenovanih tužilaca mogao bi da dobije do 15.000 dolara, a najviše 25 odsto fonda od 725 miliona dolara takođe bi moglo da ide na pravne troškove, navodi se u dokumentima o poravnanju. Ono što je preostalo biće podeljeno između potencijalno desetina miliona korisnika, piše Vašington Post.

Studija Federalne trgovinske komisije iz 2019. pokazala je da je medijana od 9 posto potrošača koji su ispunjavali uslove podnela tužbe u 149 grupnih tužbi.

NIJE PRVI PUT

Godine 2021., sudija iz Ilinoisa odobrio je nagodbu u kojoj je Fejsbuk pristao da plati 650 miliona dolara za rešavanje grupne tužbe u kojoj se navodi da je kompanija koristila biometrijske podatke korisnika bez dozvole.

Skoro 1,6 miliona korisnika je pogođeno i ispunjavali su uslove za najmanje 345 dolara svaki, navodi Associated Press. Facebook je uložio napore da upravlja privatnošću na svojoj platformi poslednjih godina, kao što je omogućavanje korisnicima više kontrole nad tim ko može da vidi njihove objave i koje oglase vide. Nedavno pokrenuta usluga pretplate od 12 dolara mesečno u Sjedinjenim Državama takođe je obećala korisnicima dodatnu sigurnost. Jedan kritičar je rekao da se tim potezom ranjivost tretira kao poslovna prilika, piše Vašington Post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading