DEVOJČICA NESTALA PRE 40 GODINA U VATIKANU! Papa formirao komisiju, najveća misterija bi mogla da bude rešena

Autor:

Svet

12.04.2023

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj, koji je bio predmet istraga u Italiji i Vatikanu, ponovo je privukao pažnju sveta nakon što je Netfliks krajem prošle godine objavio seriju „Vatikanka”.

DEVOJČICA NESTALA PRE 40 GODINA U VATIKANU! Papa formirao komisiju, najveća misterija bi mogla da bude rešena

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Priča o jednoj od najdugovječnijih misterija u Italiji, nestanku devojčice u Vatikanu pre 40 godina, otvorila je novo poglavlje kada se njen brat sastao sa vatikanskim istražiteljem kome je papa Franja dao zeleno svetlo da pokuša da reši slučaj.

U poslednje četiri decenije otvarane su grobnice, ekshumirane kosti iz zaboravljenih grobova i kružile su mnoge teorije zavere u pokušajima da se razjasni šta se dogodilo Emanuelu Orlandu.

Ćerka službenika Vatikana čija je porodica živela u Vatikanu, Emanuela Orlandi (15) nije se vratila kući 22. juna 1983. posle muzičke škole u ​​Rimu. Slučaj, koji je bio predmet istraga u Italiji i Vatikanu, ponovo je privukao pažnju sveta nakon što je Netfliks krajem prošle godine objavio seriju „Vatikanka”.

Tužilac kaže da papa traži istinu

Glavni vatikanski tužilac Alesandro Didi ponovo je otvorio istragu u januaru nakon što je nasledio slučaj od svog prethodnika u penziji. U intervjuu za Korijere dela sera uoči sastanka, Didi je rekao da papa Franja želi da se istina otkrije bez ikakvih ograda. Rekao je da je papa veoma odlučan u tome.

Emanuelov stariji brat Pjetro i porodični advokat Lauro Sgro sastali su se juče popodne sa Didijem u Vatikanu. Sastanak je trajao više od pet sati.

- Nadamo se da ćemo rasvetliti tu epizodu i napisati novu stranicu istorije - rekao je Sgro novinarima posle sastanka, ocenivši otvorenost Vatikana i papinu odlučnost apsolutno pozitivnim.

Postoji mnogo teorija zavere

Ne nedostaje teorija o Orlandovom nestanku. Italijanski mediji 1980-ih su spekulisali da je ona kidnapovana u pokušaju da se obezbedi oslobađanje Mehmeta Ali Agće, Turčina zatvorenog 1981. zbog pokušaja ubistva pape Jovana Pavla Drugog, ali to nije dokazano.

Takođe je bio povezan sa grobom Enrika de Pedisa, mafijaša sahranjenog u rimskoj bazilici. Njegov grob je otvoren 2012. godine, ali ništa nije pronađeno, a u intervjuu za Korijere dela sera, Didi je rekao da je previše pažnje posvećeno mogućoj povezanosti nestanka devojčice sa rimskim kriminalnim miljeom.

Porodica Orlandi je 2019. godine primila anonimno pismo u kojem se navodi da je njeno telo možda među mrtvima na Teutonskom groblju unutar vatikanskih zidina, u blizini statue anđela koji drži knjigu sa latiničnim natpisom „Rekuiescat in Pace“.

Otvorena su dva groba, ali ništa nije pronađeno, čak ni kosti dve princeze iz 19. veka koje su tu trebale da budu sahranjene. Preseljeni su tokom renoviranja nekoliko decenija pre nego što je Orlando rođen.

Osnovana je komisija za istragu nestanka

Godine 2018. kosti pronađene tokom renoviranja vatikanske ambasade u Rimu izazvale su pomamu medija, sugerišući da bi to mogli biti Orlando ili Mirela Gregori, još jedna tinejdžerka koja je nestala iste godine. DNK testovi to nisu potvrdili.

Donji dom italijanskog parlamenta osnovao je prošlog meseca parlamentarni odbor za istragu nestanka dve devojke. Policija nikada nije isključila mogućnost da je Orlandi oteta i ubijena iz razloga koji nisu povezani sa Vatikanom ili da je bila žrtva krijumčara ljudi. Sada bi imala 55 godina, piše Hina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading