PUTINOVA SUPARNICA ŠOKIRALA PREDLOGOM: RUSIJU U NATO

Autor: sputniknews.com

Svet

08.02.2018

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidatkinja za predsednicu Rusije Ksenija Sobčak nalazi se na predizbornoj turneji po Americi. Ta poseta, koja se događa šest nedelja uoči izbora u Rusiji, izazvala je brojna pitanja čak i u Americi, a neki ruski mediji je porede i sa posetom Borisa Jeljcina Vašingtonu, 1989. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hoće da bude "most" između SAD i Rusije: Ksenija Sobčak

Ksenija Sobčak je već razgovarala sa američkim novinarima, ekspertima i političarima, a u planu su i sastanci sa predstavnicima Bele kuće i Molitveni doručak sa Donaldom Trampom.

Međutim, malo ko veruje da će Sobčakova na tom događaju uspeti da sa Trampom prozbori koju reč.

Posetu Sobčakove Vašingtonu, Anatolij Petrenko, profesor Akademije za socijalni menadžment, tumači kao direktno mešanje SAD u izbornu kampanju u Rusiji.

- Veoma je čudno što predizborni štab šalje svog kandidata u SAD, a to je istovremeno i kršenje zakona o izborima, jer se na to gleda kao na direktno mešanje SAD u izbornu kampanju u Rusiji - konstatuje on.

Ko to plaća?

On navodi da se postavlja pitanje "ko plaća sve te događaje na kojima Ksenija tamo učestvuje". 

- Da li će to biti plaćeno iz njenog budžeta za izbore ili ne? Mene to jako interesuje. I, uopšte, ko plaća to putovanje? Pošto je ona u Ameriku otišla u okviru predizborne kampanje, svi troškovi moraju biti plaćeni iz tog budžeta, a ja u to veoma sumnjam. To je prvo pitanje - navodi profesor i dodaje:

- Koliko shvatam, ona tamo ne ide samo da nastupa, iako ona to voli, nego i da se konsultuje po nizu pitanja u vezi sa njenom izbornom kampanjom, situacijom u Rusiji, itd. Stoga, to je druga linija mešanja u našu izbornu kampanju. Sve to što ona tamo radi i nagoveštaji da će se sresti sa Trampom, u situaciji kada Vašington ima loše odnose sa ruskim vlastima, pokazuje i naklonost američkih političara prema oponentima Kremlja. A to je takođe element mešanja SAD u izbornu kampanju u Rusiji - kaže za Sputnjik Petrenko.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Favorit za pobedu na izborima: Vladimir Putin

Ipak, neki ruski analitičari smatraju da američka elita posetu Sobčakove ne shvata ozbiljno, jer je ishod predsedničkih izbora u Rusiji dobro poznat.

Dolazak Sobčakove u SAD, smatraju politikolozi, pokazuje Amerikancima da u Rusiji postoji opozicija, pa je zbog toga mogu doživeti kao "alternativu Putinovom režimu“, zaključuju analitičari.

Ova kontroverzna predstavnica ruskog šou biznisa u Centru za strateška i međunarodna istraživanja i u Nacionalnom pres-klubu u Vašingtonu govorila je o odnosima Rusije i SAD, NATO-u, ruskoj opoziciji i vlastima, predstojećim izborima i svojim planovima.

SAD nisu neprijatelj

Ksenija Sobčak je ocenila da su odnosi dve zemlje gori nego u vreme Hladnog rata, ali da bi ona mogla da postane prvi "most“ između Rusije i SAD.

Govoreći o razlozima svoje posete SAD, ona je izjavila da "ne radi za Ameriku", već za "dobrobit svoje zemlje", a takođe je naglasila i da Amerika za nju "nije neprijatelj".

Ona je izjavila da NATO nije pretnja Rusiji i istovremeno je iznela stav da bi Rusija trebalo da stupi u NATO-a, kao i da se objedini sa EU, pošto je "deo tog evropskog sistema".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading