KOLIKO JE ZAISTA BOGAT VLADIMIR PUTIN?1! Poseduje palate, jahte i avione u vrednosti od oko 200 milijardi evra, a od cene njegove jakne NEĆE VAM BITI DOBRO

Autor:

Svet

03.04.2023

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko ne zna tačno koliko šef Kremlja ima novca.

KOLIKO JE ZAISTA BOGAT VLADIMIR PUTIN?1! Poseduje palate, jahte i avione u vrednosti od oko 200 milijardi evra, a od cene njegove jakne NEĆE VAM BITI DOBRO

Foto: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin zaradio je 107.000 funti ( 121.770 evra) 2021. godine, prema državnim podacima.

Ipak, nekako se čovek koji je poslao tenkove na Kijev i naredio raketne napade na civilne ciljeve širom Ukrajine univerzalno smatra jednim od najbogatijih ljudi na svetu.

Niko ne zna tačno koliko šef Kremlja ima noca na računu u banci, niti kakvu imovinu poseduje.

Međutim, prema nekim procenama njegovo ogromno bogatstvo iznosi čak 200 milijardi funti ili više (230 milijardi evra) - što bi ga, ako je tačno, dovelo do toga da prestigne čoveka na vrhu Forbsove liste najbogatijih - francuskog magnata luksuzne robe Bernara Arnoa.

Prethodni pokušaji da se dokaže kolika je imovina u vlasništvu predsednika bili su uzaludni, piše Dejli mejl.

Nemilosrdan i oportunistički – Putinov uspon ka vrhu


Pretpostavlja se da je bogatstvo stekao dolaskom na vlast, početkom 1990-ih, nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Karijeru u politici započeo je kao savetnik gradonačelnika Sankt Peterburga, pre nego što se preselio u Moskvu i zaposlio se u Kremlju gde je napredovao pod okriljem predsednika Borisa Jeljcina, koga je zamenio na mestu predsednika 2000. godine.

Rusija je bila zaglibljena u ekonomskim previranjima nakon što se Sovjetski Savez raspao i vladi je bio očajnički potreban novac. Putin, koji je imao istaknuto mesto u zloglasnoj službi državne bezbednosti KGB-a pre nego što je prešao u politiku, bio je umešan u organizovanje privatizacije državne imovine.

Za vreme Jeljcina, Putin je zajedno sa ekonomskim savetnicima prodao tu imovinu maloj grupi biznismena za delić njihove stvarne vrednosti i potom im dodelio državne ugovore, stvarajući klasu ruskih oligarha čije je bogatstvo naglo poraslo dok su obični građani prolazili kroz teškoće.

 

Ruski oligarsi počeli su da dominiraju ključnim ekonomskim sektorima kao što su nafta i gas, rudarstvo i telekomunikacije, sa unosnim prinosima, ali bili su svesni da svoje bogatstvo duguju Putinu.

Putin je bio slobodan da koristi šta mu se sviđa, da uzima od koga želi i koristi ljude kao zastupnike ne bi li prikrio lično bogatstvo putem lažnih kompanija, ofšor banaka i tajnih transakcija.

Prošle godine, istraga rusko-letonske novinske organizacije Meduza i Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) otkrila da su ukupno 86 različitih kompanija, naizgled nepovezanih koje posluju u različitim industrijama, komunicirale pod jednim domenom. Kompanija je bila vezana za banku Rusija, koju je Ministarstvo finansija SAD opisalo kao „ličnu banku visokih zvaničnika Ruske Federacije“, čiji su akcionari kolektiv Putinovih prijatelja, saradnika, pa čak i jedna od njegovih navodnih ljubavnica.

Putinova luksuzna imovina

Palate

Veruje se da ruski predsednik ima pristup desetinama privatnih rezidencija širom Rusije i sveta, ali dve palate posebno pokazuju njegovo nečuveno bogatstvo.

Naravno, nijedna palata nije registrovana na Putinovo ime.

Republika

Foto: Profimedia

Vila Vladimira Putina

Imanje "Valdaj" poseduje velnes centar vredan više milijardi funti na obali jezera Valdaj na severu Rusije. To imanje je navodno delom u vlasništvu Kremlja i Putinovog prijatelja multimilijardera Jurija Kovalčuka.

Republika

Foto: Profimedia

Vila, Vladimir Putin

U pitanju je trospratni banjski kompleks sa kozmetičkim salonom. Dva sprata su skrivena pod zemljom zajedno sa komorom protiv hladnoće i blatnom kupkom u ‘sobi za opuštanje’, od 75.350 kvadratnih metara. U banji su takođe dostupne masaže, hidromasažne kade i saune. Rezidencija poseduje i nekoliko spavaćih soba i dnevnu od 500 kvadratnih metara, zajedno sa stomatološkom ordinacijom.

 

 

U imanje spada i više pansiona, raspoređenih preko zemljišta na kojem se nalazi palata.

Avioni, jahte i automobili (i superjahte)

Ako neko poseduje velike kuće i imanja poput Valdaja i Gelendžika, mora i da putuje sa stilom.

Čak je i prema ruskoj državnoj evidenciji navedeno da Putin poseduje nekoliko automobila, kao i jahtu vrednu 570 miliona evra, koja je među najvećim i najluksuznijim pomorskim plovilima na svetu.

"Šeherezada“ duga 460 metara može da ugosti desetine gostiju, a postoje navodi da je jahta bila miljenica njegove navodne ljubavnice olimpijske gimnastičarke, Aline Kabajeve.

Republika

Foto: Profimedia

Jahta, Šeherezada

 

Ima šest paluba, devet kabina, dva heliodroma i prostor za 40 članova posade . Slično Putinovim palatama na kopnu, "Šeherezada" je opremljena bazenom i banjskim kompleksom, a unutra je obložena zlatom, drvetom i finim tkaninama. Brod je nominalno bio u vlasništvu bivšeg predsednika Rosnjefta i oficira KGB-a Edvarda Hudainatova.

Ali u izveštaju Centra za dosijee – neprofitne istražne organizacije koju je osnovao ruski oligarh u egzilu i Putinov protivnik Mihail Hodorkovski, navedeno je da je 570 miliona evra prebačeno iz pet ofšor kompanija za finansiranje izgradnje broda.

Za razliku od predsednika Sjedinjenih Američkih Država, koji putuje u Boingu 747 poznatom kao "Air Force One", Putin ima na raspolaganju četiri ruska mlaznjaka, čije su kabine ukrašene tapiserijama i zlatnim detaljima. Svaki avion ima kancelariju i konferencijski sto sa kožnim sedištima.

Dizajnerska odeća

U martu prošle godine, predsednik je otišao na moskovski stadion Lužnjiki kako bi održao govor koji je bio osmišljen da prikupi podršku za njegovu takozvanu ‘specijalnu vojnu operaciju’ u Ukrajini.

 

 

Dok je tvrdio da se bori za ‘univerzalne vrednosti svih Rusa’, nosio je jaknu italijanskog dizajnera Loro Piana, od 11.600 evra, preko krem džempera italijanskog brenda Kiton, od 2.700 evra. U međuvremenu, obični građani se bore da se izbore sa sve većim ekonomskim previranjima u zemlji usred sankcija Zapada koje su uvedene kao odgovor na Putinov rat u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading