Poljaci u ratu sa Izraelom zbog smrti 6.000.000 Jevreja

Autor:

Svet

01.02.2018

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska rizikuje da trajno naruši odnose sa Izraelom, pa i da uđe u konflikt s tom zemljom nakon što je u senatu u Varšavi usvojen nacrt zakona kojim se kažnjava svako ko iznosi tvrdnje o umešanosti Poljske u nacističke zločine učinjene na njenoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata. Ta zemlja, naime, tvrdi da nije imala nikakve veze sa smrću više od 6.000.000 Jevreja u ozloglašenim logorima na njenom tlu, što je razbesnelo Izrael, koji Poljake sada optužuje da negiraju Holokaust. Slično je reagovao i zvanični Vašington, koji je pozvao poljsku vladu da još jednom razmotri sporni zakon jer on "otvara rane stare više od sedam decenija".

Foto: Tanjug/AP
Andžej Duda pored večnog plamena

Nakon što je prošao neophodnu proceduru u Donjem domu poljskog parlamenta, zakon je izglasan i u Gornjem domu, pa ostaje da ga samo ratifikuje predsednik Andžej Duda. Međutim, analitičari veruju da će on to svakako i učiniti jer je nedavno izjavio da nikada neće dozvoliti da Poljaci budu klevetani putem lažnih optužbi za nacističke zločine.

- Pojedinci jesu činili zlodela, ali su logore na poljskom tlu stvorili nacisti - rekao je Duda.

Duda: Neću dozvoliti da se mojoj naciji pripiše odgovornost za nacističke užase

Taj njegov stav dodatno je razbesneo Izraelce.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Logor u Jasenovcu

- Nećemo dozvoliti izvrtanje istine, prekrajanje istorije i negiranje Holokausta - bio je jasan izraelski premijer Benjamin Natanjahu i naglasio da njegova zemlja s krajnjom ozbiljnošću gleda na bilo kakav pokušaj da se ospori istorijska istina.

Cipi Livni: Varšava pljuje u lice izrealskom narodu i premijeru

Istog stava je i zamenik ministra pravde Patrik Jaki.

- Moramo da pošaljemo jasan signal svetu da nećemo dopustiti da se nastavi sa uvredama na račun Poljske - naglasio je on, dok je bivša ministarka inostranih poslova Izraela Cipi Livni istakla da je usvajanje poljskog zakona nedopustivo.

- Poljska pljuje u lice izrealskom narodu i premijeru i to u trenutku kada je postignut određeni napredak u našim odnosima - rekla je Livnijeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Logoraši

Sporni zakon već danima izaziva žestoke kritike i SAD, pa je tako administracija predsednika Donalda Trampa zabrinuta da bi on mogao da ograniči slobodu govora u Poljskoj, ali i da trajno naruši odnose te zemlje sa Amerikom i Izraelom. Stručnjaci se takođe pribojavaju da bi sled tih događaja mogao da izazove niz problema na relaciji SAD-Poljska, pa se s velikom pažnjom prate reakcije na obe strane budući da se nakon udaljavanja od Nemačke Poljaci čine kao najsnažniji partner Amerikanaca u Evropi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading