IZNENADNA POSETA ANALENE BERBOK HARKOVU: Deci donela igračke na poklon, Ukrajincima obećala nov talas oružja!

Autor:

Svet

10.01.2023

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berbok je posetila i dečju bolnicu u Harkovu.

IZNENADNA POSETA ANALENE BERBOK HARKOVU: Deci donela igračke na poklon, Ukrajincima obećala nov talas oružja!

Foto: Tanjug/AP

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok danas je iznenada posetila Harkov, grad na istoku Ukrajine u blizini ruske granice, i obećala više oružja i konkretne ponude za pomoć Kijevu oko pristupanja Evropskoj uniji.

Ona je posetila i dečju bolnicu a deci donela poklone: slagalice i didaktičke igre.

- U Ukrajini žive najhrabriji ljudi na svetu - rekla je Berbok u razgovoru sa decom i njihovim roditeljima. Dodala je da se nada da će sva deca u Harkovu uskoro moći da se probude u miru i zdrava, prenosi Bild.

Ona je rekla da je Harkov, "okupiran, razoren, oslobođen" i kao takav grad "simbol apsolutnog ludila ruskih napadačkog rata u Ukrajini".

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je Harkov simbol uspešne ukrajinske kontraofanzive koji "pokazuje da će Ukrajina pobediti uz dovoljnu podršku partnera".

Nakon što je Nemačka prošle nedelje najavila da će poslati u borbu vozila Marder u Ukrajinu u sklopu pojačane vojne podrške, Berbok je obećala još oružja, ne precizirajući koje. Takođe je rekla da je važno ne izgubiti iz vida mesto Ukrajine u Evropi i njenu želju da se pridruži EU.

- Zato želim da govorim i o napretku u procesu pristupanja, jer mi kao vlada želimo da damo konkretne ponude Ukrajini naročito u pogledu vladavine prava, nezavisnih institucija i borbe protiv korupcije - navela je Berbok.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading