RUSI PROVALILI ŠEFA BELE KUĆE: Trampove izjave o Iranu - TAKTIKA UCENE EU

Autor: Tanjug

Svet

24.01.2018

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov rekao je da izjave predsednika SAD Donalda Trampa o iranskom nuklearnom sporazumu imaju za cilj da ucene EU.

RepublikaFoto: Tanjug
Pritiska partnere iz EU preko Irana: Donald Tramp

- Teško je smatrati Trampove nedavne izjave drugačije nego kao pokušaj da se ucene evropski potpisnici dogovora. Oni održavaju intenzivne konsultacije među sobom i s Iranom, iranski ministar spoljnih poslova je bio ovde - rekao je Čižov na marginama obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta u Evropskom parlamentu.

Čižov je takođe rekao da Moskva ne vidi nijedan razlog za izmene nuklearnog sporazuma. 

- Međunarodna agencija za atomsku energiju je pozvana da proverava primenu sporazuma. Ona je više put rekla da se Iran pridržava uslova - izjavio je ruski diplomata. 

Nuklearni sporazum su u leto 2015. u Beču potpisali Iran, Rusija, SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. On predviđa da Iran obustavi proizvodnju plutonijuma pogodnog za pravljenje oružja i smanji zalihe obogaćenog uranijuma u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija. 

Nakon što je Iran postupio prema preuzetim obavezama, tadašnji predsednik SAD Barak Obama je Iranu ukinuo sankcije vezane za nuklearni program ali su druga ograničenja, uključujući i ona vezana za raketni program, ostala na snazi. 

Donald Tramp je više puta napadao nuklearni sporazum i pretio da će povući SAD iz njega ako se sporazum ne izmeni tako da više odgovara Vašingtonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading