I BOGATI PLAČU: Magnati iz Davosa ZBOG SNEGA umesto helikopterom PUTOVALI AUTOBUSOM!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

23.01.2018

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalna ekonomija i geopolitičke napetosti našle su se u Davosu pomalo u drugom planu, pošto je pred ovogodišnji samit svetskih političkih i poslovnih lidera iskrsao hitniji problem - obilan sneg preti da zaveje taj skup.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Biznismeni su se klizali po ulicama, dok su prolazili pored vozila za čišćenje, iza kojih bi sneg odmah ponovo napadao, navodi se u izveštaju irske državne televizije

Mnogi od oko 3.000 učesnika samita protekle noći imalo je problema da dođe u taj švajcarski zimski centar. Deo glavne železničke linije za Davos bio je tokom vikenda prekriven snegom, zbog čega su mnogi morali da koriste autobus, a na helikoptere se nisu mogli osloniti zbog slabe vidljivosti.

Neki od skupova najavljenih pred početak samita morali su da budu otkazani ili odloženi, dok se prvi talas gostiju sa prtljagom probijao kroz snegom pokrivene ulice, tražeći hotele, ili čekajući šlep-službu da iščupa njihove zaglavljene limuzine. 

Biznismeni su se klizali po ulicama, dok su prolazili pored vozila za čišćenje, iza kojih bi sneg odmah ponovo napadao, navodi se u izveštaju irske državne televizije.


Adijan Monk, šef službe komunkacione službe Svetskog ekonomskog foruma, izjavio je da su, posle onih iz zime 1999/2000. godine, ovo izgleda najjače snežne padavine tokom održavanja skupa u Davosu.

Monk, međutim, kaže da to više predstavlja neprijatnost nego istinsku pretnju po održavanje skupa.


- Znamo da je sneg neprijatnost i da predstavlja priličan pritisak na grad Davos, kao domaćina, ali do sada nije bilo nikavog otkazivanja učesća - rekao je on.

Pošto meteorolozi predviđaju da će se tokom dana vreme popraviti, organizatori se nadaju da će i trasport početi da se lakše odvija i da će ići bez bez ikakvih zastoja do trenutka kada u petak tamo treba da stigne američki predsednik Donald Tramp, koji bi, kako je predviđeno, trebalo da zatvori skup. 

Ipak, toliko snega je napadalo po padinama oko Davosa, da neki upozoravaju na opasnost od lavina. 

Lokalni institut objavio je da je čitav pojas planina oko Davosa na najvišem, petom, nivou opasnosti od lavina. "Novi sneg i njegovo gomilanje mogu dovesti do pokretanja lavina. Sve do kasno u noć može se očekivati veći broj prirodnih lavina", navodi se u saopštenju.

Iz ugroženih oblasti građani su evakuisani još u ponedeljak, a specijalne jedinice koristile su eksploziv da bi aktivirali veštačke lavine pre nego što se sneg ne nagomila i ne dovede grad u opasnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading