NOVU KRV U SIRIJI PROLIVA AMERIKA!

Autor:

Svet

22.01.2018

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Destrukcija i nesposobnost da se postigne sporazum dve su glavne crte spoljne politike Amerike, koja je odgovorna za novu krvavu eskalaciju u Siriji nakon što je Turska napala kurdske položaje na tom području, optužio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je istakao da je Vašington namerno naoružao savezničku kurdsku jedinicu za zaštitu naroda (YPG) stacioniranu u sirijskoj provinciji Afrin i time isprovocirao turske snage da tokom vikenda po nalogu šefa Ankare Redžepa Tajipa Erdogana krenu u ofanzivu na tu oblast. Bilo je jasno da Turska nikada neće prihvatiti jačanje YPG i njegove težnje da otcepe Afrin od Sirije i stvore sopstvenu državu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fotografija iz centra žarišta

- Odavno obraćamo pažnju na činjenicu da SAD stvaraju alternativne vlasti u Siriji. Vašington sprovodi otvorene, ali i skrivene isporuke oružja trupama koje s njima sarađuju, pre svega sirijskim demokratskim snagama. One se oslanjaju na kurdske odrede - rekao je ruski ministar, dodajući da SAD pokušavaju da ubede Kurde da ne vode dijalog sa Damaskom i da podstiču separatizam među njima.

Prema njegovim rečima, Turska je započela akciju po imenu "Maslinova grančica" jer su je razbesnele "jednostrane akcije" Vašingtona u Iranu i Siriji.

11 kurdskih položaja u Afrinu zauzele turske snage i tamo uspostavile bazu

 

Na to se nadovezao i sam Erdogan izjavivši da Ankara s Rusijom ima dogovor u vezi sa operacijama u Siriji.

- Nećemo uzmaći. Turska nema nameru da bilo šta okupira, naš jedini cilj je da osvojimo srca. Pričali smo o tome i s Vašingtonom, ali priznajem, nismo mogli da ih ubedimo u neke stvari - naglasio je turski lider, koji je najavio da će u potpunosti očistiti delove Sirije od Kurda, a da će se boriti s njima i u Iraku.

Na pitanje američkih novinara kada će završiti akciju, Erdogan je odsečno odgovorio:

- Koliko ste vi bili u Avganistanu? Da li je završeno u Iraku? Kako se usuđujete da nas to pitate?

Međutim, američki ministar odbrane Džejms Matis juče je bio prilično uzdržan uprkos svim optužbama, naglasivši ono što SAD oduvek tvrde, da su Kurdi važni borci protiv ISIS.

13.000 turskih boraca uključeno u akciju "Maslinova grančica"

 

- Turska u Siriji ima legitiman razlog za zabrinutost, ali je sve pod kontrolom. Mi smo rasporedili naše snage u toj zemlji kako bismo osigurali da će oružje koje su SAD obezbedile biti upotrebljeno protiv pobunjenika, a ne Turske - rekao je Matis.

Ono čega se pribojavaju stručnjaci jeste da ofanziva Erdogana otvara vrata novom paklu na Bliskom istoku i daje šansu da ISIS vaskrsne. Inače, juče je povodom situacije u Siriji održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, a na njoj se raspravljalo i o dopremanju humanitarne pomoći toj zemlji, posebno zbog činjenice da je u akcijama Turske u Afrinu već ubijeno najmanje sedmoro ljudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading