Čomski nikada nije rekao da su Albanci "divlje pleme"

Autor: mondo.rs

Svet

18.01.2018

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki filozof i intelektualac Noam Čomski nikada nije izjavio da su Albanci "divlje pleme", kako je to stajalo u članku objavljenom na portalu Republika.

RepublikaFoto: youtube.com/ Talks at Google
Nagrdio Albance: Noam Čomski

Naime, u originalnom tekstu koji je objavila Republika tvrdi se da je Čomski objavio članak u američkom magazinu "Foreign Affairs" u kome je navodno izneo navedene tvrdnje, što je netačno.

Portal raskrinkavanje.ba sproveo je opsežnu analizu koja je pokazala Čomski nikada nije napisao takav članak, niti je bilo koji njegov članak ikada objavljen u „Foreign Affairs".

Takođe, članak se ne nalazi ni na zvaničnoj internet prezentaciji Čomskog, koji ima dve arhive sa svim člancima koje je objavio u periodu od 1953. do januara 2107. godine, odnosno od oktobra 2016. do jula 2017.

Iz sve to pretraga za pojam "Chomsky" na stranici časopisa "Foreign Affairs" takođe ne daje nijedan rezultat za Čomskog kao autora bilo kakvog članka u ovom časopisu.

Gornji tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon {to je portal raskrinkavanje.ba originalni članak Republike ocenilo kao "prenošenje la`nih vesti".

*** 

Američki filozof Noam Čomski tvrdi da su Albanci najveća bruka moderne Evrope jer su dozvolili da uklone domaćina koji ih je primio i da od većine naprave manjinu.

Čomski je za časopis "Forin afers" napisao, između ostalog, da nakon rušenja berlinskog zida u Evropi postoji želja malih nacija da se odvoje od većih matičnih republika. 

On je kao primer naveo raspad SSSR-a, Jugoslavije, ali i jačanje separatizma u Španiji i Ukrajini.

Čomski je u jednom delu teksta oštro napao Albance, rekavši da su oni kao divlje pleme, prihvaćeni od Srba na Kosovu, a da je to divlje pleme potom nasiljem proteralo domaćina i proglasilo svoje, što je sramotno.

On ovaj potez upoređuje s borbom Izraelaca i Palestinaca za teritoriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading