ARHITEKTA BREGZITA NAJDŽEL FARAŽ: Brisel i dalje ne razume zašto smo izašli iz EU

Autor: Tanjug

Svet

08.01.2018

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši lider Partije za nezavisnost Velike Britanije Najdžel Faraž izjavio je da glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, Mišel Barnije, i dalje ne razume zašto su Britanci glasali za istupanje iz Unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kreator Bregzita: Najdžel Faraž

Faraž je to saopštio nakon što se danas sastao sa Barnijeom, sa kojim je razgovarao oko 40 minuta, prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju. 

- Barnijeu očito nije jasno zašto se dogodio Bregzit. Stekao sam utisak da njemu nije prethodno objašnjeno da je glasanje za Bregzit pre svega imalo veze sa masovnom imigracijom i demokratskim samoopredeljenjem - naveo je Faraž.

On je, u izjavi evropskom portalu, predvideo da će pregovori između EU i Britanije o izlasku te zemlje iz evropskog bloka biti teški zbog onoga što on smatra nefleksibilnošću EU.

- Barnije je čovek koji apsolutno veruje da sva pravila i svi zakoni moraju biti isti za sve - istakao je Faraž.


Što se tiče aspekata potencijalnog dogovora koji su vezani za trgovinu i finansijske usluge, Faraž je ocenio da će se, ukoliko Barnije ne bude spreman na kompromis i ustupke s tim u vezi, pojačati pozivi da Britanija istupi iz EU u skladu s propisima Svetske trgovinske organizacije.

- Nisam siguran da ćemo se dobro provesti... ali kada se ni oko čega ne slažemo, onda se tome smejemo - zaključio je Faraž.

Portparol Evropske komisije Margaritas Šinas izjavio je danas da su Faraž i Barnije razgovarali o "situaciji" kad je reč o pregovorima o Bregzitu.

- Mi ne pregovaramo s članovima Evropskog parlamenta, već sa britanskom vladom - istakao je Šinas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading