RAKETE UMESTO SVEĆICA? Kim danas slavi rođendan - niko ne sme da pita koji po redu!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

08.01.2018

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da Kim Džong Un danas slavi 34. rođendan, mada bez očekivanih svečanosti za lidera Severne Koreje poznatog po kultu ličnosti i javnim proslavama probnih lansiranja raketa, piše britanski “Telegraf”.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rođendan u drugom planu

Nakon 16 probnih raketnih testova i 6 nuklearnih proba u 2017, Kim ima razloga za sopstvenu promociju.

Međutim, njegov rođendan je iznenađujuće u drugom planu, otkako je došao na vlast 2011, te čak nije uvršten u državni zvanični kalendar za 2018.

Smatra se da su pooštrene ekonomske sankcije najverovatniji razlog izostanka velike rođendanske proslave.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Međunarodne sankcije, posebno one nametnute nakon 6. nuklearne probe u septembru, zadale su radnicima gomilu posla, a mnogi su izgubili radna mesta usled postepenog usporavanja izvoza uglja, navodi južnokorejski list "Dejli NK", dodajući da čak i uspešni trgovci gube posao i da zemlji preti glad dok vlada vrši propagandu o razvoju raketnog programa.

Izostanak standardne pompe oko liderovog rođendana možda je i posledica napora njegove sestre Kim Jo Džong, koja želi da u zemlji pogura sliku svog brata kao blagonaklonog vođe.

Britanski "Telegraf" ističe da je ovo neslavljeničko raspoloženje u oštrom kontrastu sa proslavom rođendana Kimovog pokojnog oca Džong Ila 16. februara, poznatog i kao Dan sjajne zvezde, te dana rođenja njegovog dede Il Sunga 15. aprila, odnosno Dana sunca.

Malo šta se zna o Kimu Džong Unu, a većina onog što se zna je upitna, ističe CNN. Smatra se da je godina njegovog rođenja promenjena kako bi bio usklađeniji sa svojim dedom Kimom Il Sungom, baš kao što se njegov otac uskladio pre njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading