A BILI SU DOBRI DRUGARI: Kako je "Dart Vejder" došao na Trampovu crnu listu?!

Autor: Tanjug

Svet

05.01.2018

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiv Benon, nekadašnji glavni strateg za predsedničku kampanju Donalda Trampa, koji je sebe opisao kao Dart Vejdera iz Ratova zvezda i čoveka koji je prelomio predsedničku kampanju u Trampovu korist, sada se nalazi na njegovoj crnoj listi, piše "Dojče vele" (DW).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zaratili na "krv i nož": Stiv Benon (levo) i Donald Tramp

DW je naveo nekoliko činjenica koje govore o čoveku "koji je od besa, huškanja i izlizanih jakni napravio svoj zaštitni znak".

Ko je izgubio razum?

Dok Stiv Benon tvrdi da je izgurao Trampa do mesta predsednika, Tramp to vidi drugacije.

- Stiv ne predstavlja moju bazu. On misli samo na sebe - naveo je prvi čovek Bele kuće.


U tekstu se navodi kako može da izgleda neprijateljstvo kod besnih starijih muškaraca:

- Glupa k''o cigla - kazao je Stiven Benon o Trampovoj ćerki Ivanki. A njenog tatu je predstavio kao "gotovo nepismenog idiota koji se bojao ulaska u Belu kuću".

Takođe optužuje Trampa za saučesništvo u mogućem krivičnom delu njegovog sina.

Podseća se da su sve to Benonove optužbe koje su objavljene u knjizi "Oganj i gnev: Unutar Trampove Bele kuce", autora Majkla Volfa koja bi danas trebalo da se nađe u prodaji.

- On je izgubio razum - kazao je američki predsednik o Benonu.

Jedan blizak Trampov saradnik je ovako opisao bes predsednika:

- On je Benona na travi ispred Bele kuće upucao i pregazio sa tenkom. Onda je ubacio u rikverc i još jednom prešao preko njega - navodi DW.

U tekstu se navodi i da u međuvremenu posvađani muškarci dele mišljenje da se u besu i gnevu krije snaga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tuži svog nekadašnjeg saradnika: Donald Tramp

Tamna strana

- Mračna strana vlasti je, međutim, već dugo Benonova religija. U razgovoru za list Njujork tajms sebe je uporedio sa Dartom Vejderom, inkarnacijom zla u svetu Ratova Zvezda. Za list Holivud reporter je kazao: "Tama je dobra. Dik Čejni. Sotona. To je moć.

Kao savetnik u Beloj kući, ubedeni nacionalista je od prvog dana pokušavao da utiče na Trampovu politiku. Tako da se svim liberalima sledi krv u žilama. Njegovo su maslo zabrana ulaska u zemlju za državljane više muslimanskih zemalja i apokalipticki opis stanja u SAD koji je Tramp procitao u inauguracionom govoru.

- Strah je dobar. Strah podstice na akciju - kazao je Benon u jednom intervjuu još 2010. godine. Tada je još bio filmadžija, koji je svojim šokantnim dokumentarcima huškao desničare u zemlji.

DW navodi i da je za razliku od predsednika Trampa, Benon decenijama proučavao političke teorije. 

Za politiku se, kaže, zainteresovao još krajem sedamdesetih godina, kao vojnik mornarice na jednom razaraču u Pacifiku i Indijskom okeanu. Predsednik Džimi Karter, smatra, nije dovoljno oštro reagovao na otmicu američkih državljana u Teheranu. Proistekla je kranje desničarska pozicija, jasno antiislamiska, kojom provejava i rasizam.

Najkasnije u leto 2017. godine napetosti izmedu Benona i drugih Trampovih bliskih saradnika u Beloj kuci postale su tako velike da je Tramp morao da se odluči za jednu stranu. Odlučio se protiv Benona. Nakon onog što je izjavio u Volfovoj knjizi, Trampovi advokati su predsednikovom bivšem coveku od poverenja zapretili pravnim merama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading