ŠULC MERKELOVOJ: Dajte nam Ministarstvo finansija

Autor: Tanjug

Svet

17.12.2017

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc traži od konzervativaca nemačke kancelarke Angele Merkel da moćno Ministarstvo finansija prepusti njegovoj stranci levog centra, navodi nemački poslovni dnevnik "Handelsblat".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Martin Šulc

U članku koji će biti objavljen u ponedeljak, nemački list piše da je Šulc grupi poslanika iz redova SPD rekao da bi njegova stranka trebalo da preuzme kontrolu nad Ministarstvom finansija koje je u proteklih osam godina vodio dugogodišnji konzervativac Volfgang Šojble, prenosi danas Rojters.

- Cilj je federalno Ministarstvo finansija - rekao je Šulc, dodavši da su protekle godine pokazale koliko je to ministarstvo postalo važno, navodi se u tekstu.

Inače, SPD je u petak odlučio da započne pregovore sa strankom nemačke kancelarke, ali je Šulc tada napomenuo da taj proces ne znači da će automatski biti formirana nova vladajuća koalicija.

On je tada kazao i da je Nemačkoj potrebna nova kultura upravljanja i da bilo koji sporazum sa konzervativcima zahteva promene dosadašnje "velike koalicije" koja je vladala tom zemljom prethodnih godina.


Prema njegovim rečima, pregovori će početi narednog meseca, a manjinska vlada i druge opcije su i dalje moguće.

Merkel je u petak pozdravila odluku SPD da započne preliminarne pregovore o formiranju koalicije sa njenom Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading