MAKRON ODUŠEVLJEN: UBILI SMO VOĐU ISLAMSKE DRŽAVE! Francuski predsednik likuje, ali svet je u panici: TO ĆE MOŽDA POKRENUTI MASAKRE!

Autor: Republika

Svet

16.09.2021

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron pohvalio se kako je vojska njegove zemlje posle osam godina teških borbi s teroristima uspela da "neutrališe" jednog od vođa džihadističke Islamske države u području Sahela.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Youtbeu

Emanuel Makron se pohvalio da je ubijen 

Francuski predsednik Emanuel Makron pohvalio se da su snage njegove zemlje ubile zloglasnog vođu Islamske države (ISIS), Adnana Abua al Valida al Sahravija, jednog od najtraženijih terorista na svetu i čoveka zbog kog su SAD ponudile više od pet miliona dolara nagrade za bilo kakvu informaciju o njemu. 

Prema Makronovim rečima, ekstremista je "neutralisan" dok se krio u Sahari.

- To je još jedan veliki uspeh u našoj borbi protiv terorističkih grupa u Sahelu - poručio je Makron oduševljeno na Tviteru, govoreći o području Sahel koje predstavlja graničnu zonu u Africi između Sahare na severu i plodnije regije Sudan na jugu.

Ipak, uprkos likovanju francuskog predsednika, analitičari su upozorili da bi smrt Sahravija mogla da pokrene niz novih terorističkih napada, kako u Sahelu, tako i na evropskom tlu, kao vid odmazde zbog ubistva vođe odgovornog za niz terorističkih napada u Tongu, Nigeru, Maliju, Burkini Faso i u mnogim drugim zemljama afričkog kontinenta. U mnogima od tih udara ubijani su američki i francuski vojnici, pa je zvanični Pariz pre osam godina najavio mnogo odlučniju borbu protiv ekstremista u Sahelu. 

 

 

- Sahravi je bio dugogodišnji vođa Islamske države u regiji Sahel u zapadnoj Africi i njegova grupa je ciljala američke vojnike u smrtonosnom napadu 2017. godine - saopštila je Makronova kancelarija.

Dodaje se i da je u avgustu 2020. Sahravi lično naredio ubistvo šest francuskih dobrotvornih radnika i njihovog vozača iz Nigerije.

Inače, rođen je u veoma bogatoj trgovačkoj porodici, ali se već kao mladić priključio ekstremističkim organizacijama u Zapadnoj Sahari. Godine 2015. je iskazao lojalnost tadašnjem vođi Islamskog kalifata, Abu Bakr el Bagdadiju.    

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading