ON UVODI ŠERIJATSKI PAKAO U AVGANISTAN! Evo ko je zloglasni vođa talibana: Govorilo se da je mrtav, a sada SPREMA HAOS!

Autor: Republika, Blic.rs

Svet

15.08.2021

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Talibani su, po svemu sudeći, preuzeli kontrolu nad čitavim Avganistanom i predvodiće novu vladu u toj zemlji, na opšti užas njenog stanovništva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Nakon 20 godina koliko su američke i NATO snage bile u zemlji i za koje vreme su njeni stanovnici mogli da uživaju bar neke slobode, sada ponovo Avganistan klizi u mračno doba.

Iako se još ne zna koji će se ljudi naći u takozvanoj tranzicionoj vladi, jasno je da će Avganistanom, zemljom od nekih 38 miliona stanovnika, upravljati vrhovni lider talibana – islamističkog pokreta poznatog po forsiranju najstrožih zakona - šerijata i posebno po zlostavljanju žena.

Hibatulah Ahundzada (60) već je nezvanično preimenovao Avganistan u Islamski emirat Avganistan.

"Islamski Emirat će iskoristiti svaku priliku za uspostavljanje islamskog sistema, mira i sigurnosti koji se predstavljaju. U potpunosti uveravamo susedne, regionalne i svetske zemlje da Avganistan neće dozvoliti nikome da predstavlja bezbednosnu pretnju bilo kojoj drugoj zemlji koja koristi naše tlo", rekao je on, prenosi Meaww.com.

Porodica pobegla od sovjetske invazije

Rođen 1961. u provinciji Pandžvaji, Ahundzada je Paštun koji pripada plemenima Nurzai. Njegov otac je bio verski učenjak koji je takođe služio kao imam (sveštenik) u seoskoj džamiji. Ahundzadaje odrastao učeći religijske spise od svog oca. Tokom sovjetske invazije, njegova porodica emigrirala je u Kuetu u Pakistanu, gde je Ahundzada nastavio školovanje.

 

 

Uspon do vrha

Kada su talibani zauzeli Kabul 1996. godine, Ahundzada je imenovan za člana Odeljenja za promociju vrline i sprečavanje poroka.

Ubrzo nakon toga dobio je zadatak da obuči preko 100.000 učenika u džihadi medresi. Zatim je postao vrhovni sudija šerijatskih sudova, koji je izdao većinu ekstremističkih talibanskih fatva (pravne politike) o civilnom društvu.

Nakon američke invazije 2001, veruje se da se pritajio, ali da je i dalje živeo u samom Avganistanu, pre nego što je 2015. godine unapređen u zamenika lidera.

Preživeo je navodni atentat

Prema nepotvrđenim izvorima, na Hibatulaha Ahundzadu je 2012. godine iz neposredne blizine pucao prerušeni muškarac koji se krio među njegovim učenicima. Pokušaj je navodno propao jer se pištolj zaglavio dok su se talibani obračunavali sa napadačem.

Godine 2017. otkriveno je da je Ahundzadin sin Abdur Rahman ubijen u samoubilačkom napadu na avganistansku vojnu bazu, iako vladini zvaničnici nisu potvrdili tu informaciju.

Dve godine kasnije, 2019. brat talibanskog vođe Hafiz Ahmadulah ubijen je u eksploziji bombe.

Pričalo se da je umro od korone

Sa izbijanjem pandemije kovid-19 2020. godine pojavili su se neprovereni izveštaji da je Ahundzada verovatno podlegao bolesti. Međutim, drugi izvor je izjavio da je otišao u Rusiju na lečenje i da se oporavio. Glasine je opovrgao portparol talibana u tvitu u junu 2020, tvrdeći da Ahundzada nije ni bio zaražen kovidom.

Autoritet u religiji, politici i vojsci

Verski tvrdolinijaš ima moć "krajnjeg autoriteta" po verskim, političkim i vojnim pitanjima koja se tiču talibana.

Ahundzadaje imenovan za vrhovnog komandanta talibana 25. maja 2016. godine kao zamena za Mulu Ahtar Mansura. Mansur i drugi militant poginuli su kada je municija ispaljena iz bespilotne letelice pogodila vozilo u kojem su se vozili. Napad je odobrio američki predsednik Barak Obama.

Ahundzada je ranije bio Mansurov zamenik. Prema talbanskim izvorima, Mansur je već u svom testamentu imenovao Ahundzadu za svog naslednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dan

16.08.2021 14:56

Ne razumem da za 20 god nisu mogli da oforme dovoljno vojske i da se opreme da bi se samostalno obracunali od talibanima, ovo je kao da malo dete ostavite u sumi sa vukovima umesto da ste ga obucili da se brani za sve ovo vreme